Zdražie ročná diaľničná známka? Pozrite sa, čo navrhuje Ódor

Navrhovaný konsolidačný balíček úradníckej vlády Ľudovíta Ódora neobišiel ani poplatky za diaľnice. Navrhuje mierne zvýšenie ceny ročnej diaľničnej známky. Aj tak má byť najlacnejšia v porovnaní s okolitými štátmi.

05.10.2023 18:00
dialničná známka, eznamka, nds, Foto: ,
Zvýšenie cien za ročnú diaľničnú známku by už na budúci rok mohlo do štátnej kasy priniesť 28 miliónov eur navyše.
debata (11)

Podľa úradníckej vlády Ľudovíta Ódora by k ozdraveniu verejných financií prispelo aj zvýšenie cien za používanie diaľnic. Vláda argumentuje tým, že ceny diaľničných známok sa za posledných desať rokov menili minimálne v porovnaní s rastom iných cien a s rozširovaním sa diaľničnej siete. Navyše je súčasná cena ročnej diaľničnej známky na Slovensku najnižšia v regióne. K poslednému zvýšeniu došlo v tomto roku, keď cena ročnej známky stúpla po dekáde z 50 na 60 eur. Len na porovnanie, v Maďarsku zaplatia motoristi za používanie rýchlostných ciest 130 eur a v Rakúsku 97 eur ročne.

D1D4 Čítajte viac Výstavba križovatky D1/D4: Pripravuje sa prvá uzávera na diaľnici D1

Vláda preto v konsolidačnom balíčku navrhuje zvýšenie o 10 eur, teda na 70 eur za rok. Aj tak by bola ročná diaľničná známka u nás jedna z najlacnejších a priblížila by sa cene v susednej Českej republike, kde stojí ročná známka 70 eur. Štát by takto mohol získať do rozpočtu už v roku 2024 navyše 27 miliónov eur, v roku 2025 by to bolo 28 miliónov a v roku 2026 zhruba 30 miliónov eur. Samozrejme, ide len o návrh úradníckej vlády, ktorý by musela schváliť budúca vláda a predložiť ho novému parlamentu. Celý konsolidačný balíček má preto len odporúčací charakter. Okrem úpravy cien za diaľnice obsahuje desiatky ďalší a bolestnejších opatrení.

SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF predstavenie TK BA Čítajte viac Zrušenie 13. aj rodičovského dôchodku. Škrtnutie sviatku, vyššie dane a prepúšťanie. Pozrite si 100 úsporných opatrení

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničné známky
Články podľa značiek