NDS: zmluva so SkyTollom je korektná. Nadácia Zastavme korupciu sa snaží ovplyvniť súťaž

Zmluvu by podľa Nadácie Zastavme korupciu mal prekontrolovať najvyšší kontrolný úrad. Ide o mimoriadne lživé a dezinformačné podanie, tvrdí NDS.

20.10.2023 20:00
diaľnica, mýto, kontrola Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podľa Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a Nadácie Zastavme korupciu pri predĺžení mýtnej zmluvy nevybrala najlacnejšiu možnosť, namiesto toho so spoločnosťou SkyToll dohodli vyššie ceny, ako platil štát predtým. „Vychádzali pritom z utajených tabuliek a existuje podozrenie, že ceny nafúkli oproti pôvodnej zmluve. Štát preto platí za mýto o desiatky miliónov eur ročne viac, ako by musel,“ zdôraznili spoločne nadácia a autodopravcovia.

Preto v stredu (18. 10.) požiadali Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o preverenie predĺženia zmluvy na mýtny systém. Domnievajú sa totiž, že NDS pri predĺžení mýtnej zmluvy nepostupovala efektívne a nevybrala najlacnejšiu možnosť.

diaľnica, mýto, kontrola Čítajte viac Skytoll bude vyberať mýto aj naďalej. NDS s ním predĺžila zmluvu, čelí preto kritike

Národná diaľničná spoločnosť odmieta obvinenia zo strany oboch organizácií hovoriace o nekorektne predĺženej mýtnej zmluve. NDS vníma podľa hovorkyne Evy Žgravčákovej podanie žiadosti na NKÚ ako koordinovanú aktivitu medzi Nadáciou Zastavme korupciu, UNAS a priamo súťažiacim vo verejnom obstarávaní.

O tom, že ide o koordinované správanie týchto skupín s cieľom ovplyvniť verejnú súťaž, svedčí podľa NDS to, že podania nadácie, UNAS, súťažiaceho v mýtnom tendri sú úplne totožné. „Ide o mimoriadne lživé a dezinformačné podania a NDS komunikuje v tomto smere s kontrolnými orgánmi,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #SkyToll #Národná diaľničná spoločnosť #výber mýta #predĺženie zmluvy so SkyTollom
Články podľa značiek