Obchvat Košickej Belej je hotový. Stál 9 miliónov eur

V rámci ukončeného projektu zrekonštruovali tzv. obchvat Košickej Belej v dĺžke deväť kilometrov a päť mostov v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves.

13.12.2023 20:00
SR cesta II/547 hranica okres Košice okolie... Foto:
Na snímke je novootvorený zrekonštruovaný úsek cesty II/547 hranica okresu Košice/Košice okolie-Spišské Vlachy v Košickej Belej.
debata

Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil druhú etapu rozsiahlej rekonštrukcie cesty II/547 od hranice okresov Košice a Košice-okolie po Spišské Vlachy. V rámci ukončeného projektu zrekonštruovali tzv. obchvat Košickej Belej v dĺžke deväť kilometrov a päť mostov v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves.

Rekonštrukcia mostov si vyžiadala 1,7 milióna eur a obnova cesty s oporným múrom 7,3 milióna eur. Pri pondelkovom slávnostnom otvorení o tom informoval KSK s tým, že projekt financoval cez eurofondy.

Prvá časť prác zahŕňala rekonštrukciu cesty od Košickej Belej po koniec okresu Košice-okolie v smere na Veľký Folkmar. „Súčasťou opráv bola rekonštrukcia autobusovej zastávky Zlatník a vymedzenie zastávkových pruhov pre štyri autobusové zastávky. Na vybraných úsekoch boli osvetlené priechody pre chodcov, opravené priepusty, vymenené a doplnené zvodidlá a osadená nová meteostanica,“ uviedol kraj. Pri Ružínskej priehrade vybudovali tzv. žabochody, teda podchody pre migráciu žiab, ktoré boli navrhnuté v spolupráci s ochranármi.

slanecka 04B zelena trat elektricka Čítajte viac Obnovu najvyťaženejšej cesty II. triedy v Košickom kraji asi nestihnú dokončiť načas

V najhoršom stave bola cesta za mostom Ružín v smere na Veľký Folkmar. Pre spevnenie konštrukcie vozovky a zabránenie zosuvu cesty vybudovali oporný múr v celkovej dĺžke 1280 metrov, ktorý je ukotvený do skalného podložia 1780 kusmi mikropilót do hĺbky sedem až desať metrov. Následne pri opornom múre vymenili konštrukciu vozovky, zabezpečili odvodnenie novým rigolom v dĺžke 500 metrov a položili nový asfalt.

Druhá časť rekonštrukcie zahŕňala päť mostov na Spiši, a to most cez Kojšovský potok vo Veľkom Folkmari, most cez Záhorský potok v Kluknave pred Štefanskou Hutou, most cez potok Studenec v extraviláne obce Kolinovce a dva mosty pred Spišskými Vlachmi – cez potok Oľšavica a Slatvinský potok. Samotné mosty neboli demolované, v rámci obnovy zosilnili najmä ich nosné konštrukcie.

Košice - zimná údržba Čítajte viac V Košiciach radikálne obmedzia zimnú údržbu ciest. Nemajú na ňu peniaze

Hlavná spojnica z Košíc cez Hnileckú dolinu na Spiš si podľa predsedu KSK Rastislava Trnku už dlhodobo vyžadovala pozornosť. „Nevedú tadiaľ diaľnice ani rýchlostné cesty a verejnú osobnú dopravu tu zabezpečujú prevažne autobusy. Na území nejestvuje nadradená dopravná infraštruktúra a do mnohých obcí nevedie železničná trať. Prvú etapu rekonštrukcie sme ukončili v roku 2021 a tento rok sa nám podarilo celý projekt dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #oprava cesty #cesta II/547 #obchvat Košickej Belej #orava mostov
Články podľa značiek