V tomto roku by mali na Slovensku konečne zaviesť medzinárodný systém výberu mýta

Európsku službu elektronického výberu mýta (EETS) by mali spustiť prevádzkovatelia v 1. kvartáli. SkyToll tým stratí faktický monopol.

03.01.2024 20:00
diaľnica, mýto, kontrola Foto:
Palubné jednotky súčasného prevádzkovateľa slovenského mýta, spoločnosti SkyToll, bude možné používať do konca roku 2024.
debata

Európsku službu elektronického výberu mýta (EETS) by mohli v tomto roku začať využívať aj dopravcovia na Slovensku. Služba by sa mala spustiť začiatkom roka 2024. Presný termín zatiaľ stanovený nebol, no poskytovatelia sa na ňu už pripravujú. U niektorých sa možno do systému EETS predregistrovať.

Podľa spoločnosti Eurowag, ktorá bude jedným z poskytovateľov EETS, je odhadovaný termín spustenia služby na Slovensku prvý štvrťrok 2024. U posky­tovateľa sa však možno do systému registrovať už teraz. Ako priblížila spoločnosť Eurowag, EETS zjednoduší prechod hranicami i platobný systém. Dopravcom postačí uzavrieť zmluvu s jedným poskytovateľom mýta, s jednou palubnou jednotkou a na jednu platbu potom môžu bez čakania na hraniciach jazdiť po platených úsekoch ciest vo všetkých krajinách zapojených do EETS.

myto Čítajte viac SkyToll sa bráni: naše služby nie sú drahé, NDS si ich len objednala veľa

„Zapojiť sa a získať všetky súvisiace výhody nie je nič zložité. Dopravcom a logistickým firmám by sme však odporúčali, aby sa na novú službu začali pripravovať už teraz. Hneď od momentu spustenia EETS tak budú môcť ťažiť z benefitov, ktoré poskytuje,“ uviedol odborník spoločnosti Eurowag Milan Moravský.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) avizovala spustenie EETS v januári 2024. Koncom roka 2023 prebiehala ešte testovacia fáza systému. Presný termín plánuje NDS určiť až po dohode so zapojenými poskytovateľmi na Slovensku.

Po spustení medzinárodného elektronického mýta už nebudú musieť dopravcovia na štátnych hraniciach zapínať a vypínať palubné jednotky, funkčné budú vo všetkých európskych krajinách, v ktorých poskytovateľ pôsobí. Palubné jednotky súčasného prevádzkovateľa slovenského mýta, spoločnosti SkyToll, bude možné používať do konca roku 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #SkyToll #EETS #Európska služba elektronického výberu mýta #Eurowag
Články podľa značiek