Pád skál na cestu pod Strečnom. Je naďalej bezpečná pre autá?

V problematickom úseku je poškodená cesta, preto tam bude dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov.

09.02.2024 20:00
strečno
Zablokovaná cesta popod Strečno po páde kameňov v stredu 7. februára 2024.
debata (3)

Vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s pádom skál na cestu I/18 pod Strečnom zváži krízový štáb Okresného úradu (OÚ) v Žiline po spracovaní geologického posudku. Po zasadnutí krízového štábu o tom v stredu informoval prednosta OÚ v Žiline Kamil Ruman.

Podľa polície poškodili popadané skaly dve vozidlá, pričom sa nikto nezranil. „Pretože došlo k poškodeniu komunikácie, bude v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov,“ uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Ide o právo s Janou Alušíkovou
Video
Prikazuje vám niečo mestská polícia? Kedy mestského policajta uposlúchnuť musíte a kedy nie? / Zdroj: TV Pravda

Riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Slovenskej správy ciest (SSC) v Žiline Ivan Brečka po zasadnutí krízového štábu konkretizoval, že k zosuvu svahu došlo v úseku medzi skalami Margita a Besná. „Zhruba dva až päť metrov pod dynamickou zábranou. Bol tak silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Hlavným bodom pre nás ako správcu komunikácie je okamžité zabezpečenie aktualizácie geologického skutkového stavu v úseku zhruba 500 až 700 metrov. Maximálne jedného kilometra,“ priblížil. „Geológovia majú určité stupnice a informujú nás o potenciálnom ďalšom zosuve a riziku následných škôd. Alebo dopravných obmedzení na komunikácii I/18,“ doplnil.

Tunel Višňové Čítajte viac Už sme si zvykli. Tunel Višňové bude opäť meškať, dokončia ho asi v roku 2025

Podotkol, že uvoľnenie skál je dôsledkom eróznych pohybov. "Jeden týždeň je mínus päť stupňov Celzia, ďalší týždeň je plus desať stupňov Celzia. Do toho sneh, dážď. Čiže, je to dôsledok erózie a oteplenia. Bohužiaľ, sme v úseku, ktorý je týmto povestný, " skonštatoval Brečka.

Presný rozsah a definíciu stupňa rizikového ohrozenia cestnej premávky, majetku, poprípade životov ukáže avizovaný prieskum. Brečka uistil, že momentálne je cesta zabezpečená. „Nie je tam priame ohrozenie. Nie je potrebné pristúpiť k uzavretiu alebo väčšiemu obmedzeniu dopravy,“ dodal.

Starosta Strečna Dušan Štadáni upozornil, že situácia na ceste I/18 je vážna. „Práve toto je asi signál, aby sa začali kompetentní intenzívnejšie zaoberať dobudovaním tunela Višňové – Dubná skala. Zatiaľ nie je vyhlásená mimoriadna situácia. Uvidíme, aké budú výsledky geologického prieskumu,“ uzavrel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tunel Višňové #cesta I/18 #cesta pod Strečnom #pád skál
Články podľa značiek