V Rakúsku a Poľsku vám už môžu zhabať auto. Pozor na rýchlosť a ‘chľast‘

Dvaja naši susedia zaviedli v marci nové tvrdé tresty pre cestných pirátov. V Rakúsku za enormné prekročenie rýchlosti a v Poľsku za alkohol. Môžu prísť aj o auto.

12.03.2024 20:00
polícia, radar, meranie rýchlosti Foto: ,
V Rakúsku došla policajtom trpezlivosť s prekračovaním povolenej rýchlosti a v Poľsku s alkoholom za volantom.
debata

Už vlani v lete informovalo Rakúsko o prijatí nového zákona, ktorý umožňuje úradom konfiškovať dočasne autá vodičom, ktorý enormným spôsobom prekročia povolenú rýchlosť. V ľudnatých oblastiach o 60 a mimo obcí o 70 km/h. Kým pri prvom priestupku prídu vodiči o autá len dočasne, pri opakovanom môžu úrady vozidlo zhabať natrvalo a ponúknuť ho v aukcii. To sa však týka aj tých vodičov, ktorí prekročia povolenú rýchlosť v obci o 70 a mimo nej o 80 km/h.

Kolobežka Čítajte viac VIDEO: Polícia: Neverili ste nám? Tu máte video s kolobežkárom so 118 km/h

Prečo to spomíname? Pretože nový zákon začal v Rakúsku platiť od marca. A už má aj svoju prvú „obeť“. Ako informovali rakúske médiá, na obchvate Viedne jeden vodič prekročil rýchlosť o 60 km/h, prišiel nielen o vodičský preukaz, ale na 14 dní aj o svoje auto. „Orgán cestnej kontroly musí vydať vodičovi potvrdenie o dočasnom zaistení s uvedením miesta uskladnenia,“ uviedlo k prípadu komunikačné oddelenie viedenskej polície. Výnimkou je situácia, keď je vozidlo z požičovne alebo kúpené na lízing. Potom však môže prísť jeho vodič o vodičské oprávnenie natrvalo.

šialená jazda, vodič vrazil do benzínky pri Červeníku Čítajte viac VIDEO: Ródeo na D1 pri Červeníku. Vpálil na benzínku šialenou rýchlosťou, rozmlátil stojany aj seba

Od 14. marca sa s nepoučiteľnými vodičmi nepaprú ani Poliaci. Tamojšej polícii došla totiž trpezlivosť s opilcami za volantom. Logicky. Ročne sa v tejto krajine stane približne 100-tisíc nehôd spôsobených podnapitými vodičmi. Podľa nového zákona bude možné vodičom, ktorí budú mať v krvi viac ako 1,5 promile alkoholu, zhabať auto. To isté hrozí vodičom, ktorí budú mať síce v krvi menšie množstvo alkoholu, no zavinia nehodu.

protismer Čítajte viac VIDEO: Hurá do protismeru! Polícia hľadá vodiča, ktorý sa otáčal na R1

Nový zákon umožní konfiškáciu auta ešte v jednom prípade – ak vodič, ktorý spôsobil nehodu, z miesta utečie. V tomto prípade je úplne jedno, či tak urobil pod vplyvom alkoholu, alebo triezvy – auto mu skonfiškujú tak či tak. Po technickej stránke auto najprv zaistí polícia a po siedmich dňoch prokuratúra a súd nariadia jeho prepadnutie. Následne bude predané v dražbe. Samozrejme, podobne ako Rakúšania, mysleli aj Poliaci na to, ak auto vodičovi nepatrí – napríklad ho má od niekoho požičané, patrí lízingovej spoločnosti, alebo ho má v dlhodobom prenájme.

nepouzivat Čítajte viac VIDEO: So štvorročným zákazom. Žena unikala polícii, z Octavie chcela spraviť džíp

V takomto prípade auto neskonfiškujú, ale trest pre previnilca bude rovnako „brutálny“. Dostane pokutu v trhovej cene auta, v ktorom ho polícia zastavila. V tomto prípade sa pri ukladaní pokuty súd bude riadiť hodnotou vozidla uvedenou v poistke, priemernou trhovou hodnotou vozidla, prípadne vo výnimočných prípadoch odhadom súdneho znalca. Autá taktiež nebudú konfiškované profesionálnym vodičom, respektíve ich zamestnávateľom. V takýchto prípadoch budú vodiči tiež platiť extrémne vysoké pokuty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #polícia #Rakúsko #alkohol za volantom #dopravné priestupky #nepovolená rýchlosť
Články podľa značiek