Ďalšia fáza výstavby križovatky D1/D4: Začínajú budovať obchádzkové trasy

Prvou významnou realizačnou časťou projektu bude vybudovanie obchádzkových trás, ktoré odklonia dopravu z diaľnice D1, čím sa vytvorí priestor pre možnosť výstavby potrebných mostov a prepojenie diaľnic v smeroch Jarovce - Trnava a Trnava - Stupava.

27.03.2024 20:00
D1D4 5 Foto:
Stavebné práce súvisiace s budovaním križovatky D1/D4 pri Bratislave.
debata (1)

Práce na budovaní strategickej križovatky diaľnic D1 a D4 pri Bratislave vstupujú do ďalšej fázy. Demolácia mosta nad D1 umožní rozšíriť diaľnicu a vybudovať kolektorové pásy. Informovala o tom poľská spoločnosti Budimex, ktorá stavbu realizuje.

Prvou významnou realizačnou časťou projektu bude vybudovanie obchádzkových trás, ktoré odklonia dopravu z diaľnice D1, čím sa vytvorí priestor pre možnosť výstavby potrebných mostov a prepojenie diaľnic v smeroch Jarovce – Trnava a Trnava – Stupava. „Keďže úroveň diaľnice D1 je potrebné prispôsobiť vedeniu diaľnice D4, súčasťou projektu je aj zdvihnutie nivelety diaľnice D1, a to počas živej premávky. Takýto projekt je na Slovensku unikátom. Zachovanie dopravy umožní práve vybudovanie obchádzkových kolektorov,“ podotkli. V tejto súvislosti bolo nevyhnutné odstránenie mosta nad D1, ktorý spájal cestu I/61 s Čiernou Vodou.

d1 rozsirenie Čítajte viac Most nad D1 je zbúraný. Začalo rozširovanie, rátajte s obmedzeniami

Táto fáza výstavby umožní začať práce na kolektoroch križovatky a ich napojení na D1. „Zároveň sa začne aj výstavba nového mosta po demolácii, ktorého postup výstavby je úzko zviazaný s postupom prác na prevádzkovanej diaľnici D1,“ dodal. Práce podľa riaditeľa stavby Igora Sedláčka potrvajú niekoľko mesiacov a naplánované sú tak, aby sa znížil dosah na premávku. Doprava bude pri znížení rýchlosti zachovaná v troch zúžených jazdných pruhoch v oboch smeroch.

Súčasťou projektu je aj kompletná rekonštrukcia a rozšírenie vozovky diaľnice D1. Doplnený bude informačný systém diaľnice, odstavné pruhy, ako aj protihlukové opatrenia, oplotenie diaľnice a preložky inžinierskych sietí. Významnú časť celej stavby budú tvoriť mosty, ktorých má byť celkovo 18.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #križovatka D1/D4 #Budimex #rozšírenie diaľnice D1
Články podľa značiek