Unikátny most na Sicíliu začnú stavať čoskoro. Vyjde na 15 miliárd eur

Most na Sicíliu bude po dokončení jedným z najdlhších lanových mostov na svete. V súčasnosti už vykupujú pozemky.

05.04.2024 20:00
sicilia Foto:
Most na Sicíliu by mal byť dokončený v závere tretej dekády tohto storočia.
debata (4)

Približne pred rokom sme písali, že po siahodlhých rokoch ťahaníc talianska vláda výrazne pokročila s plánom výstavby mosta cez Messinský prieliv, ktorý oddeľuje Sicíliu od pevninského Talianska. V súčasnosti sa totiž možno na Sicíliu dostať z pevniny iba letecky alebo trajektom.

Vládny kabinet premiérky Giorgie Meloniovej v polovici marca 2023 totiž schválil dekrét o „naliehavých opatreniach pre vybudovanie stabilného spojenia medzi Sicíliou a Kalábriou“. Následne z neho parlament spravil zákon. Most s jedným oblúkom merajúci približne 3,2 kilometra sa po dobudovaní stane jedným z najdlhších lanových mostov na svete.

this-is-flexman-the-masked-vigilante-taking-down-speed-cameras-with-an-angle-grinder 1 Čítajte viac Taliansky fantóm likviduje policajné radary. Inšpiroval celé hnutie

Aktuálne s aprojekt posunul výrazne napred. Spoločnosť Stretto di Messina (Messinská úžina) totiž zverejnila v regionálnej tlači na Sicílii a v Kalábrii oznámenie o vyvlastnení pozemkov a nehnuteľností, ktoré sú pre projekt nevyhnuteľné. Zverejnenie oznámenia nasleduje po rokovaní predstavenstva spoločnosti Stretto di Messina, na ktorom sa schválila aktualizácia konečnej verzie projektu a doručili ju na príslušné ministerstvá a úrady. Ak všetko pôjde podľa plánu, stavenisko pre budúci most zriadi spoločnosť už koncom tohto roka.

Doterajšie talianske vlády náročný projekt slovne podporovali, pre problémy v environmentálnej a seizmickej oblasti a vplyvu mafie sa obávali privysokých nákladov. Cena za výstavbu mosta sa v súčasnosti ustálila na sume 14,6 miliardy eur, čo je asi jedno percento talianskeho HDP. Most by mal byť otvorený koncom 30. rokov 21. storočia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Messinský prieliv #most na Sicíliu #Stretto di Messina
Články podľa značiek