Pribudne v Bratislave po problematických cyklopruhoch aj bezemisná zóna?

Podľa niektorých médií sa hlavné mesto pripravuje na zamedzenie prístupu áut so spaľovacími motormi do mestského centra.

20.09.2023 16:00
SR Bratislava Vajanského nábrežie doprava zmena... Foto:
Mnohí motoristi neprivítali práve s nadšením zavedenie nových cyklopruhov v centre hlavného mesta. teraz ich vydesila informácia, že sa v ňom pripravuje aj bezemisná zóna.
debata (44)

V Bratislave vyvolali u časti motoristov veľkú nespokojnosť nové cyklopruhy, ktoré podľa niektorých z nich komplikujú dopravu na nábreží a Dostojevského rade. Teraz ich „vydesila“ ďalšia informácia, ktorá zaznela v reportáži televízie Markíza. Tá sa týkala možnosti zaviesť v hlavnom meste tzv. „bezemisné zóny“.

Tie fungujú vo viacerých európskych mestách a vjazd do nich je fakticky povolený len autám, ktoré neprodukujú žiadne emisie – teda elektromobilom a plug-in hybridom, pričom druhé menované v nich musia využívať čisto elektrický pohon.

rázusovo nábrežie Čítajte viac Na nábreží v Bratislave zmenia dopravu. Áut tu má ubudnúť

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba totiž povedal na konferencii „Zelená budúcnosť“, že zavedenie bezemisných zón podporuje. Alternatívou k nim sú nízkoemisné zóny, kam autá so spaľovacími motormi môžu, ale len v prípade ak vyhovujú minimálnym emisným štandardom. Zväčša je zaň v súčasnosti pokladaná emisná norma vyššia, než Euro IV.

Niektoré médiá z toho vyvodili, že ide o „hotovú vec“ a informovali, že Bratislava, prinajmenšom jej centrum, sa stane miestom, kam sa už spaľovacie autá nedostanú. BSK sa však voči týmto informáciám rezolútne ohradil. „Návrh na zavedenie zákazu vjazdu pre spaľovacie motory v Bratislave nie je na programe dňa a takéto opatrenie sa ani nenachádza v Pláne udržateľnej mobility Bratislavského kraja. Výrok predsedu BSK bol vytrhnutý z kontextu odbornej diskusie, čoho výsledkom sú síce bulvárne znejúce titulky, avšak úplne vzdialené od reality,“ spresnil vo svojom vyhlásení.

Prvá námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová o nových cyklopruhoch
Video

Je to len vec, nad ktorou len teoreticky uvažujú ako BSK, tak aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. Nejde však o žiadny projekt, ktorý by sa mal v blízkej budúcnosti realizovať. Navyše na Slovensku zatiaľ ani neexistuje žiadny všeobecne záväzný systém na označovanie emisných tried, ktorý by bolo nutné prijať ešte pred zavedením níkoemisných alebo bezemisných zón. Takže v najbližšej dobre sa motorizovaní Bratislavčania a ani návštevníci hlavného mesta ničoho podobného nemusia obávať.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #nízkoemisná zóna #doprava v bratislave #bezemisná zóna
Články podľa značiek