Nemecko už ruší zákazy vjazdu dieselov. Na radosť je ale priskoro

Bol to veľký humbug, keď ekologická organizácia Deutsche Umwelthilfe v roku 2018 dosiahla svoje a cez žaloby na nemecké mestá presadila zákaz vjazdu starších naftových áut do ich centier. V súčasnosti je takýchto zón 48. Hamburg či Berlín ich však už rušia.

27.09.2023 16:00
Hamburg - diesel Foto:
Hamburg bol prvým nemeckým mestom, ktoré vytvorilo antidieselovú zónu. V septembri ju zrušilo, pretože nemala žiaden efekt na zlepšenie ovzdušia..
debata (2)

Majitelia starších naftových áut s emisnou normou Euro 4 a staršou či dokonca aj s normou Euro 5 sa od roku 2018 museli zmieriť s tým, že so svojimi autami nemôžu vojsť do centier niektorých miest. Prvá takáto zóna vznikla v Hamburgu a potom začali rásť ako huby po daždi v ďalších metropolách. Dôvodom boli žaloby ekologickej organizácie Deutsche Umwelthilfe (DUH), ktorá dôvodila tým, že v centrách miest sú prekračované Európskou úniou povolené limity oxidov dusíka (NOx) a že ich zdrojom sú práve dieselové motory. Odvtedy vzniklo v Nemecku 48 takýchto zón, čo komplikovalo život majiteľom legálne kúpených naftových áut, ktoré v čase výroby spĺňali všetky emisné pravidlá.

VW - TDI Čítajte viac Nemecko: Antidieselová horúčka vrcholí. Máj bol ‘benzínový‘

Nepomohla kritika, že obchádzaním antidieselových zón musia naftové autá prejsť viac kilometrov, čo znamená viac emisií, ani kritika metodiky merania NOx. Stačilo prekročiť povolený limit v jednom dni a na jednom úseku a DUH už začalo „úradovať“. Ukázalo sa tiež, že počas pandémie, keď utíchla doprava, emisie NOx nijako zvlášť neklesli, pretože ich najväčším producentom bol i tak priemysel a nie staršie dieselové vozidlá. Efekt zákazov bol sporný aj preto, že kvôli zásobovaniu či bezpečnosti (polícia, hasiči) museli miestne úrady vydávať výnimky. Tieto sa týkali aj rezidentov, remeselníkov či zdravotne postihnutých občanov. Jednoducho, výnimiek bolo toľko, že za päť rokov udelila polícia v súvislosti porušením tohto zákazu len 1 200 pokút.

stop diesel Čítajte viac Zachráňme diesely, žiada holandský vedec. Pre klímu sú lepšie ako hybridy!

Nakoniec sa radnica v Hamburgu rozhodla, že zákaz vjazdu starým dieselom zruší. Od 13. septembra tak môžu cez Max-Brauer-Allee prejsť všetky naftové autá bez ohľadu na to, akú emisnú normu spĺňajú. A urobil tak dokonca aj Berlín. Naftové motory však z toho ešte nie sú vonku, pretože len tento rok vznikli nové zóny v Mníchove či Darmstadte. A môžu pribúdať ďalšie, pretože vo viacerých mestách stále prebiehajú rokovania o urovnaní, alebo sa čaká na súdne rozhodnutia. Navyše, Svetová zdravotnícka organizácia WHO navrhla, aby sa povolený limit oxidu dusičitého (NO2) na kubický meter, ktorý dnes predstavuje 40 mikrogramov, znížil na 10 mikrogramov. To však už pôjde do naozaj do tuhého.

Hamburg - diesel Čítajte viac Koniec poľovačky na diesle? Mníchov dal ranu odporcom nafty

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #naftové autá #zákaz vjazdu #dieselové autá #HUD
Články podľa značiek