Bývalý šéf Audi Stadler ‘vyfasoval‘ 21 mesiacov. Do basy ale nepôjde

Aféra Dieselgate má svoje dozvuky. Súd konečne vyniesol trest pre šéfa Audi Ruperta Stadlera aj dvoch ďalších členov "tímu".

27.06.2023 20:00
Rupert Stadler Foto:
Proces so Stadlerom trval takmer tri roky. Nakoniec ho ukončila dohoda o vine a treste. Do väzenia bývalý šéf Audi nepôjde.
debata

Súd v Nemecku dnes uložil niekdajšiemu šéfovi nemeckej automobilky Audi Rupertovi Stadlerovi za podiel v kauze emisných podvodov podmienečný trest väzenia v dĺžke 21 mesiacov. Stadler sa tak v emisnom škandále stal prvým odsúdeným členom vedenia koncernu Volkswagen, ktorý je materskou spoločnosťou automobilky Audi. Vinu dlho odmietal, tento rok v máji sa však v rámci dohody o vine a treste priznal, že proti podvodom mohol zakročiť skôr, ale neurobil tak.

Videotest Audi S3

Video

V procese, ktorý začal v septembri 2020, spolu so Stadlerom čelili obvineniam ešte bývalý šéf vývoja motorov Audi Wolfgang Hatz a dvaja jeho vedúci inžinieri. Súd dnes Hatzovi a jednému z inžinierov uložil podmienečné tresty. V prípade Hatza to bol podmienečný trest v dĺžke dvoch rokov a u inžiniera 21 mesiacov. Konanie proti druhému inžinierovi bolo už skôr zastavené výmenou za pokutu. Rozsudky zatiaľ nie sú právoplatné.

Rupert Stadler Čítajte viac Bývalý šéf Audi: Nechcem ísť do väzenia, radšej sa priznám

„Bol to mimoriadny proces, ktorý možno považovať za skúšku justície. A justícia v tejto skúške obstála,“ povedal v dnešnom vyhlásení k novinárom hovorca krajinského súdu v Mníchove, ktorý zložitú kauzu rozplietal. Hovorca dodal, že v rámci procesu sa konalo vyše 170 rokovacích dní. K podmienečným trestom sa súd v rámci dohody o vine a treste medzi obžalobou a obhajobou rozhodol výmenou za vysoké pokuty.

V prípade Stadlera určila dohoda pokutu vo výške 1,1 milióna eur. Hatz musí zaplatiť 400 tisív eur a inžinier 50 tisíc eur. Peniaze za pokuty pôjdu z časti do justičnej kasy, ale aj všeobecne prospešným spolkom a organizáciám. Okrem pokút musí odsúdený uhradiť aj náklady súdneho konania, ktoré podľa médií dosiahnu miliónovú výšku.

Martin Winterkorn, Volkswagen Čítajte viac Bývalý šéf Volkswagenu zaplatí firme ‘bolestné ‘ 10 miliónov eur

Stadler sa nezodpovedal z toho, že by manipuláciu s emisiami podnecoval, ale z toho, že podľa obžaloby predaj vozidiel s takto upravenými motormi umožňoval až do začiatku roka 2018, hoci už skôr uznal, že udávané hodnoty mohli byť zmanipulované. Stadlerov proces nie je jediný, ktorý sa v Nemecku podvodom s emisiami venuje. Od septembra 2021 sa pred súdom Braunschweigu zodpovedajú štyria ďalší bývalí vrcholní manažéri koncernu.

Proces s niekdajším šéfom koncernu Volkswagen Martinom Winterkornom je pozastavený kvôli jeho zdravotnému stavu. Kedy bude znovu pokračovať, jasné nie je. Pripomeňme, že Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér, ktorý umožňoval manipulovať s testami emisií. Autá vďaka tomu pri kontrolách produkovali výrazne menej emisií ako v bežnej prevádzke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #dieselgate #Rupert Stadler
Články podľa značiek