Citroën Cactus M Concept: Vráti sa legendárne Méhari?

Toto auto sa nebojí slanej vody ani piesku. Interiér môžete vystriekať hadicou. Všetko v ňom je z neoprénu a v zlom počasí vás ochráni nafukovacou strechou. Taký je frankfurtský koncept Citroënu. Volá sa síce Cactus M, ale hovorme mu pokojne Méhari.

05.09.2015 07:00
debata (5)
Pri návrhu plážového Cactusu sa dizajnéri... Foto: Citroën
Citroën Cactus M Concept - 2015 Pri návrhu plážového Cactusu sa dizajnéri doslova odtrhli z reťaze. Sériový model prišiel o strechu aj okná. Zato dostal rozšírené blatníky, 19-palcové disky a hravý modrý lak Javs.

Vo Frankfurte nad Mohanom sa Citroën vráti do minulosti. Opráši tu totiž spomienky na legendárnu plážovú buginu Méhari, vyrábanú v rokoch 1968 až 1988. Aj keď v novom vydaní a s nálepkou voľnomyšlienkarskej štúdie Cactus M. Čo na tom, že vychádza zo sériového Cactusu. Zdá sa, že emócie sú stále živé. Toto auto patrí totiž ku kultúre Francúzska rovnako ako Eiffelovka či Žandári zo Saint Tropéz za jeho volantom. Automobilka sa síce tvári, že Cactusom M bude testovať reakcie publika na ďalšie varianty Cactusu, ale je tiež možné, že v Paríži je už dávno rozhodnuté.

Z profilu dobre vidieť zvýšený podvozok, veľké... Foto: Citroën
Citroën Cactus M Concept - 2015 Z profilu dobre vidieť zvýšený podvozok, veľké plastové dvere s retropántmi aj ochranné vankúše Airbump, pripomínajúce pôvodný zvlnený plast originálneho Méhari.

Prečo nevyužiť platformu auta, ktorým Citroën trafil priamo do čierneho a ktoré ho navyše nestojí veľa peňazí. Crossover C4 Cactus bol totiž od začiatku vyvíjaný s minimalistickým prístupom a akcentom na emócie. Odvodiť z neho reinkarnované Méhari je priam logické. Paralelu s historickou predlohou dáva najavo každým milimetrom. Zvlnený plast ABS tu síce už nenájdete, ale stačia aj originálne pozdĺžne vzduchové „vankúše“ Airbump na dverách, aby bola ilúzia priam dokonalá. Zmizla strecha, okná aj všetko nepotrebné. Otvorená karoséria bez bariér umožňuje ľahký prístup vďaka veľkým plastovým dverám s retropántmi.

Ak sa vám nechce otvárať dvere, stačí preskočiť... Foto: Citroën
Citroën Cactus M Concept - 2015 Ak sa vám nechce otvárať dvere, stačí preskočiť pontón karosérie a pritom využiť stúpačku v zadnom blatníku.

A ak sa vám ich náhodou nechce otvárať, stačí preskočiť cez okraj pontónu a ešte k tomu využiť stúpačku. Drsný korienok je zjavný aj z rozšírených blatníkov, kolmejšie uloženého čelného okna v uhle 60 stupňov či 19-palcových diskov kolies so špeciálnymi pneumatikami Bridgestone Tall & Narrov, ktoré si ľahko poradia s prašnými cestami či pieskom pláží. Všetko dotvára modrý lak Javs, ktorý spája exteriér aj interiér vozidla. A Cactus M sa nebojí ani vody. Jeho interiér je prakticky celý z plastu a sedadlá potiahnuté neoprénom. Nasadnúť doň môžete mokrí a s pieskom vo vlasoch. Stačí potom prúd vody z hadice, ktorú vypustíte priepustmi v podlahe.

Interiér je odolný voči vode. Vyrobený je z... Foto: Citroën
Citroën Cactus M Concept - 2015 Interiér je odolný voči vode. Vyrobený je z plastu. Látkové poťahy vystriedal neoprén s hravým vzorom.

Ideálne auto na vodné športy, napokon, strešné oblúky sa ľahko zmenia na nosiče surfu, wakeboardu či windsurfu. Navyše je tam množstvo odkladacích schránok. Napríklad kapsy vo dverách, ktoré sa zatvárajú popruhmi, podobne ako na Méhari. Spomienky oživujú rovnako dobové remene namiesto kľučiek dverí alebo centrálny stierač čelného skla. Na oblúkoch tiež nájdeme drevo, evokujúce svet lodí, podobne ako opierky hlavy pripomínajúce lodné nárazníky. Všetko je to však zabalené vo veselých kontrastných farbách a vzoroch z čias hippiess a beatnikov. A to najlepšie máme ešte len pred sebou.

Vychytávkou novodobého Méhari je nafukovacia... Foto: Citroën
Citroën Cactus M Concept - 2015 Vychytávkou novodobého Méhari je nafukovacia strecha. Vzduch do nej dostanete pomocou kompresora zabudovaného priamo v aute. Jazdiť sa s ňou však nedá.

Cactus M Concept si totiž so sebou vozí nafukovaciu strechu. Zložená je pod dnom batožinového priestoru a rozvinie sa v troch sekciách, hneď keď ju ručne nasadíte a nafúknete kompresorom umiestneným priamo vo vozidle. Jazdiť sa s ňou nedá, ale po sklopení sedadiel sa Méhari, pardon Cactus M, premení na bivak pre dve osoby. Zo strechy, navrhnutej spoločnosťou Atic z materiálov, ktoré dodala firma Fletcher, expert na technické tkaniny pre extrémne športy, možno vytvoriť aj celkom samostatný stan. Technicky však ostáva Cactus M sériovým autom. Poháňa ho preplňovaný benzínový 3-valec 1,2 PureTech 110 s výkonom 81 kW, prepojený so 6-stupňovou automatickou prevodovkou EAT6 a štart stop systémom.

Spotreba len 4,8 litra na 100 km len potvrdzuje priateľstvo Cactusu M s prírodou. Z piesku sa však bude štúdia hrabať len prednými kolesami. Štvorkolka nepripadala do úvahy, no pomôže aspoň trakčná elektronika Grip Control s režimami Normal, Terén, Piesok a tak trochu zbytočný Sneh. V koncerne PSA ju poznáme napríklad z crossoveru Peugeot 2008. S realitou spája Cactus M napríklad aj dotykové rozhranie či identické rozmiestnene ovládacích prvkov. Či sa Cactus M dostane do výroby, ukáže až čas, v každom prípade čakajú na sériovú výrobu ďalšie karosárske varianty.

Citroën Cactus M Concept - 2015
Citroën Cactus M Concept - 2015
+13Citroën Cactus M Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Citroen #autosalón Frankfurt 2015 #Citroën Cactus #Citroën Cactus M #Méhari #Citroën Méhari
Články podľa značiek