Bosch: Autá budúcnosti vás spoja s vaším domovom

Nemecký Bosch predstavuje na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES Las Vegas nové komunikačné systémy. Tie urobia z áut blízkej budúcnosti vašu pracovňu, ale aj „dispečing“ domácnosti. Nechýbajú ani nové bezpečnostné systémy.

10.01.2017 12:00
debata
Bosch počíta v autách blízkej budúcnosti s... Foto: Bosch
Bosch - koncept CES Las Vegas 2017 Bosch počíta v autách blízkej budúcnosti s dotykovými displejmi s haptickým ohlasom. Budú schopné meniť štruktúru povrchu a vytvárať pocit, akoby ste stlačili klasické tlačidlo.

Vlani sa Bosch pochválil v Las Vegas novou generáciou haptických displejov, ktoré menia pri dotyku štruktúru povrchu a ohlas, čím napomáhajú lepšej orientácii vodiča pri zadávaní povelov či výbere funkcií. To všetko intuitívne bez nutnosti vizuálneho kontaktu. A tento rok išiel ešte ďalej. Koncept obohatil o technológiu rozpoznávania tvárí. V praxi to môže priniesť možnosť štartovať vozidlo bez použitia kľúča či karty. Auto vás jednoducho rozpozná a podľa vašej tváre zvolí osobné nastavenia. Či už klimatizácie, aparatúry, alebo sedadla.

Bonusom bude schopnosť systému rozpoznávať únavu vodiča. Okrem toho prichádza Bosch s elektronickými spätnými zrkadlami, teda nahradením zrkadiel kamerami a displejmi To by nebolo až také nóvum, veď v Japonsku je už schválená potrebná legislatíva, lenže tie od Boschu umožňujú rôzne zobrazenia. Počas jazdy na diaľnici zachytávajú najmä dianie za vozidlom, kým v meste majú širší uhol záberu a vodičovi sprostredkúvajú aj dianie po stranách auta. V noci zas ponúkajú ostrejší obraz.

Dve tlačidlá na volante majú slúžiť na bezpečný... Foto: Bosch
Bosch - koncept CES Las Vegas 2017 Dve tlačidlá na volante majú slúžiť na bezpečný prechod z režimu autonómneho riadenia na manuálny režim. Tento prechod má trvať niekoľko sekúnd, aby mal vodič dostatok času na prípravu a dostatočne sa sústredil.

Bosch tiež reaguje na blízky nástup autonómnych vozidiel, s čím súvisí úplne nová funkcia pre bezpečný prechod z autonómneho riadenia na manuálne. Odovzdanie riadenia z autopilota vodičovi si firma predstavuje pomocou stlačenia dvoch tlačidiel na volante. Má trvať niekoľko sekúnd, po ktorých začne odpočítavanie do času, keď autopilot prestane ovládať vozidlo. Počas tohto by mal byť vodič pripravený na plnohodnotnú jazdu v manuálnom režime.

S autonómnym riadením tiež súvisí úplne nový systém využívania času počas jazdy. Jednoducho, ak nebudeme musieť šoférovať, môžeme sa venovať úplne iným veciam. Nielen zábave alebo práci. Bosch navrhuje napríklad prepojenie vozidla s domácnosťou, čo by umožnilo priamo z auta ovládať kúrenie v dome alebo skontrolovať obsah chladničky a následne objednať potrebný nákup aj s doručením domov.
Bosch - koncept CES Las Vegas 2017
Bosch - koncept CES Las Vegas 2017
+6Bosch - koncept CES Las Vegas 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosch #CES Las Vegas 2017
Články podľa značiek