Tesla potvrdila termín výroby crossoveru Y. Bol by pre ňu živou vodou

Tesla trhá v tomto roku výrobné aj predajné rekordy. No stále sa jej nedarí vymaniť z červených čísiel. Zmeniť by to mohol „výnosnejší“ model Y. No príde až koncom roka 2020.

05.08.2019 19:00
debata (4)
Od nového crossoveru Y si americký výrobca... Foto: Tesla
Tesla Y - 2019 Od nového crossoveru Y si americký výrobca sľubuje zlepšenie svojho hospodárenia. Umožní mu totiž väčšiu maržu približne pri rovnakých výrobných nákladoch, ako má Tesla 3.
Tesla stále bojuje so zlými ekonomickými výsledkami. Má to negatívny vplyv na hodnotu jej akcií aj na dôveru investorov. Automobilka však verí, že do čiernych čísiel sa dostane spolu s nábehom výroby nového crossoveru Y, ktorý bude derivátom Tesly 3. Po oznámení straty v druhom štvrťroku, ktorá sa vyšplhala na 408 miliónov dolárov (366,26 milióna eur), automobilka zároveň potvrdila svoju výrobnú stratégiu. Práve v súvislosti s dôležitým crossoverom, predstaveným v apríli tohto roka.

Vďaka tomu vieme, že Tesla Y bude vznikať v materskom výrobnom závode v kalifornskom Fremonte. Pritom ešte nedávno sa hovorilo o možnosti vyrábať tretí sériový model v novej Gigafactory v Nevade. Rozhodli však náklady. „Z dôvodu výrazného prekrývania komponentov medzi modelom 3 a modelom Y sme schopní využiť existujúce výrobné procesy aj pri vývoji výrobných zariadení modelu Y“, píše sa vo vyhlásení Tesly. Zároveň potvrdila, že produkcia odštartuje na jeseň budúceho roka.

Podstatné je, že Tesla Y bude napriek rozsiahlej unifikácii s Teslou 3 drahšia, čo by mohlo automobilke konečne umožniť generovať zisk. Tesla to ani netají. „Náklady na výrobu modelu Y sa nám darí udržiavať na hranici, ktorá je na minimálnej úrovni očakávaného nárastu oproti Tesle 3. Vzhľadom na veľkosť trhu kategórie SUV veríme, že model Y bude výnosnejším produktom ako model 3." Tesla má vraj navyše pripravených niekoľko inovatívnych výrobných postupov, ktoré by produkciu zlacnili a urýchlili.

Okrem novej architektúry rozmiestnenia káblov, ktorá umožní efektívnejšie využívanie robotov, pracuje aj na technológii odlievania skeletu karosérie vcelku. To by znamenalo doslova revolúciu. K prvým zákazníkom by sa malo menšie a lacnejšie SUV, ako je súčasná Tesla Y, dostať k prvým zákazníkom koncom roka 2020. Uvidíme, či Tesla slovo dodrží. V minulosti termíny posúvala. Týkalo sa to aj Tesly 3 a teraz očakávaného elektrického ťahača Semi. Navyše oznámila, že zásadnejšia modernizácia modelov S a X sa v najbližšom čase neplánuje.
Tesla Y - 2019
Tesla Y - 2019
+7Tesla Y - 2019

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y
Články podľa značiek