Kvôli čipovej kríze sa len v prvom polroku nevyrobí 2,5 milióna áut

Nedostatok polovodičov spôsobil krízu. Tá podľa šéfa Intelu môže trvať dokonca niekoľko rokov. Už teraz experti hovoria, že automobilky bude v roku 2021 stáť okolo 70 miliárd dolárov.

06.05.2021 10:00
debata
Nemecký výrobca čipov Infineon odhaduje, že... Foto: Delphi
polovodiče Nemecký výrobca čipov Infineon odhaduje, že kvôli ich nedostatku sa v prvom polroku nevyrobí približne 2,5 milióna áut.

Pre problémy s nedostatkom čipov sa v 1. polroku 2021 nevyrobí približne 2,5 milióna automobilov. Uviedol to v utorok nemecký výrobca polovodičov Infineon Technologies. Ten je hlavným dodávateľom polovodičov pre automobilky.

Po vypuknutí pandémie nového koronavírusu a zavedení prvej blokády, počas ktorej museli automobilky odstaviť výrobné linky, zredukoval objednávky niektorých komponentov. Teraz, keď dopyt po autách ožil a pokračuje aj rast dopytu po spotrebnej elektronike, majú spoločnosti ako Infineon problémy so zabezpečením dodávok čipov.

„V 1. štvrťroku sa nevyrobilo zhruba 1,5 milióna automobilov a v druhom sa nevyrobí 1 milión,“ uviedol v utorok šéf marketingu Helmut Gassel počas telefonického rozhovoru s analytikmi. Infineon v utorok zverejnil aj svoje výsledky. Jeho zisk aj tržby v uplynulom štvrťroku vzrástli, keďže ich podporil silný dopyt.

Zároveň varoval pred pokračujúcimi prekážkami v dodávateľskom reťazci. V pondelok (3. 5.) riaditeľ Intelu uviedol, že problémy s globálnym nedostatkom polovodičov, s ktorými zápasí široké spektrum priemyselných odvetví, sa pravdepodobne podarí úplne vyriešiť až v priebehu niekoľkých rokov.

Renault - výroba Čítajte viac Renault obmedzí výrobu áut až do konca septembra!

Automobilky na celom svete museli pre nedostatok polovodičov obmedziť alebo zastaviť výrobu viacerých modelov. Týka sa to aj tých slovenských. Najnovšie tak musel tento týždeň krátkodobo spraviť trnavský Stellantis. Podľa vyjadrenia automobilky je situácia mimoriadne komplikovaná a výrobu vedia garantovať maximálne na dni vopred. Už skôr museli zastaviť výrobu rádovo na niekoľko dní aj v žilinskej Kii, bratislavskom Volkswagene a problémy mal aj závod Jaguar land Rover v Nitre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polovodičová kríza #čipová kríza #nedostatok polovodičov
Články podľa značiek