Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

Iba pred dvomi mesiacmi Tesla začala prijímať bitcoiny. Rozhodnutie s nimi skončiť vyzerá trochu ako finančná špekulácia. Odôvodnenie roky dobre známymi faktami neznie vierohodne.

13.05.2021 16:00
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk oznámil, že Tesla končí s bitcoinmi len dva mesiace potom, ako ich nakúpila za 1,5 miliardy dolárov.
debata (5)
Elon Musk vyhlásil, že bitcoiny budú pre Teslu... Foto: SITA/AP, Ringo H.W. Chiu
Podnikateľ a miliardár Elon Musk na archívnom zábere. Elon Musk vyhlásil, že bitcoiny budú pre Teslu prijateľné, iba ak sa výrazne zníži negatívny vplyv ich ťažby na životné prostredie.

Americký výrobca elektromobilov Tesla prestal prijímať platby virtuálnou menou bitcoin necelé dva mesiace po tom, ako ich začal akceptovať. Oznámil to v stredu (12. 5.) riaditeľ spoločnosti Elon Musk a odôvodnil to obavami o životné prostredie. Zároveň dodal, Tesla plánuje ukončiť tiež obchodovanie s bitcoinami, pokiaľ nedôjde k zlepšeniu pri využívaní energií pri ich ťažbe.

Teslu znepokojuje prudko rastúce využívanie fosílnych palív pri ťažbe bitcoinov a transakciách, najmä uhlia, napísal Musk na sociálnej sieti Twitter. Nie je vôbec jasné, prečo Musk až teraz poukázal na tento dlho známy problém. Cena bitcoinu sa po jeho oznámení prepadla o viac ako 10 %.

Tesla - Gigafactory Berlín Čítajte viac Tesla finišuje s najväčšou čiernou stavbou Európy

Tesla začala prijímať bitcoiny za nákup svojich elektromobilov v marci tohto roka. Spoločnosť predtým oznámila nákup bitcoinov za 1,5 miliardy dolárov, čo bola obrovská podpora pre najpopulárnejšiu digitálnu menu. Spoločnosť zároveň predala časť bitcoinov, ktoré nakúpila v predchádzajúcom štvrťroku, a zarobila takmer 100 miliónov dolárov.

Ochranári už dlho kritizujú vysokú spotrebu energií pri ťažbe digitálnych mien. Podľa indexu spotreby energie spoločnosti Digiconomist, ročná uhlíková stopa bitcoinu je zhruba rovnaká ako Singapuru a jeho spotreba elektrickej energie je porovnateľná so spotrebou energie v celom Holandsku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálne meny #bitcoin #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek