Zvláštna nostalgia: Rusi vyrábajú retrokokpit pre nové Lady

Digitálne prístrojové dosky sú tu na to, aby autá pôsobili modernejšie a ponúkli viac funkcií. Ale ruský výrobca CMGAISD zamieril presne opačným smerom. Novú Ladu Vestu alebo Xray si môžete dopriať s kokpitom vyvolávajúcim nostalgiu.

18.05.2021 18:00
debata (11)
Nie, toto nie je prístrojový panel legendárnej... Foto: CMGAISD
Lada - virtuálny kokpit Nie, toto nie je prístrojový panel legendárnej Lady VAZ 2101. Ide o digitálny kokpit, ktorý si len požičal grafiku tejto ruskej ikony, vrátane analógových stupníc.

O ruskej spoločnosti CMGAISD sme písali už dávnejšie. Majiteľom nových Lád, ako Vesty či crossoveru Xray, ponúka totiž to, čo samotný AvtoVaz nevyrába. Hovoríme o virtuálnom prístrojovom paneli s vysokým rozlíšením. Zákazníci dostanú namiesto „budíkov“ digitálnu obrazovku s rozlíšením 1 280 na 480 pixelov. Systém využíva operačný systém Android a disponuje operačnou pamäťou 2 GB, troma USB portami aj wi-fi. Kokpit umožňuje rôzne druhy zobrazenia a prenáša údaje z palubného počítača.

A takto vyzerá originál z konca sedemdesiatych... Foto: AvtoVaz
Lada VAZ 2101 A takto vyzerá originál z konca sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov.

Výhodou je tiež možnosť aktualizácie softvéru. Montáž trvá len približne 20 minút. Systém sa napája na pôvodný konektor. Zákazníci za túto „parádu“ zaplatia aj s prácou 35 000 rubľov, čo je približne 460 eur. Ich auto potom pôsobí oveľa modernejšie a je aj praktickejšie. Teraz má ale ruská spoločnosť novinku. Jej nový digitálny prístrojový panel s rozlíšením 1 920 na 720 pixelov môže zamieriť takpovediac do minulosti. V grafických zobrazeniach sa totiž objavuje mód, vyvolávajúci nostalgiu za legendárnym VAZ-om 2101.

Nový kokpit je pripravený pre Ladu vesta aj... Foto: CMGAISD
Lada - virtuálny kokpit Nový kokpit je pripravený pre Ladu vesta aj Ladu Xray.

Presnejšie, obrazovka sa zmení na „kokpit“ zo sedemdesiatych rokov. Ako dokladujú snímky, vyzerá to naozaj autenticky, vrátane analógovej stupnice tachometra, tentoraz siahajúcej až do 200 km/h, kontrolky stavu paliva, teploty motora či kontroliek upozorňujúcich na stav akumulátora, olejovej náplne či aktivácie svetiel. V porovnaní s základným kokpitom je tento o čosi drahší. Rusi za túto retrovychytávku zaplatia 43 000 rubľov (480 eur) v prípade Vesty a 44 000 rubľov (490 eur), ak si chcú ozvláštniť crossover Xray.

Lada Niva - skica 2021 Čítajte viac Lada vraj schválila finálny dizajn novej Nivy. Z konceptu Vision 4x4 neostalo nič

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #lada Xray #AvtoVaz #virtuálny kokpit
Články podľa značiek