Lada vraj schválila finálny dizajn novej Nivy. Z konceptu Vision 4x4 neostalo nič

Ruský AvtoVaz finišuje s vývojom novej generácie legendárnej Lady Niva. Výsledkom má byť auto, ktoré si so žiadnym iným nepomýlite. Aj vďaka dizajnu, ktorý má jasne odkazovať na originál, vyrábaný od roku 1977. S konceptom spred troch rokov nemá mať nič spoločné.

05.05.2021 18:00
debata
Nová Niva bude mať dizajn odkazujúci na pôvodné... Foto: AvtoVaz
Lada Niva - 2024 Nová Niva bude mať dizajn odkazujúci na pôvodné línie z pera Valerija Semuškina z roku 1977. Bohužiaľ, kruhové svetlá sa stanú minulosťou.

V roku 2024 má prísť na svet úplne nová generácia Lady Niva, ktorá nahradí pôvodnú Nivu s prívlastkom Legend aj novšiu verziu Nivu Travel, ktorá sa ešte nedávno vyrábala ako Chevrolet Niva. Novinka však nebude mať nič spoločné s konceptom Vision 4×4, ktorý sa predstavil v auguste 2018 na autosalóne v Moskve. Odvtedy musela totiž Niva „presedlať“ na platformu CMF-B Low Spec, čo znamená, že bude zdieľať techniku s Daciou Duster. A zo štúdie nepreberie nová Niva nakoniec ani dizajn.

Lada Niva - 2024 Čítajte viac Lada Niva: Rusi sa pohrali v ‘kompe‘ s ikonou. Takto bude vyzerať

Ako naznačila skica, ktorú prezentoval šéf predaja AvtoVazu Oliver Morne už na januárovej megaakcii Renaulution, novinka ostane verná líniám originálu. Teraz to potvrdzujú aj informácie z kanála Ruskij Avtomobil na sociálnej sieti VKontakte, ktorý má veľmi blízko k automobilke. Ten tvrdí, že v Togliatti konečne schválili finálnu podobu, a tá má naozaj rešpektovať tradíciu. Žiadne motívy v tvare písmena X, ktoré naordinoval šéf dizajnu Steve Mattin modelom Vesta, Xray, ale aj konceptu Vision 4×4, sa na sériovom aute neobjavia.

Koncept Vision 4x4 z roku 2018 sa nakoniec... Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 Vision Concept - 2018 Koncept Vision 4x4 z roku 2018 sa nakoniec ukázal slepou uličkou. Z pohľadu techniky aj dizajnu.

Dizajn bude rešpektovať línie, ktoré pre 44 rokmi vtisol Nive Valerij Semuškin, vrátane zadného stĺpika a smerových svetiel v kapote. Podľa toho istého zdroja však Niva príde o typické kruhové predné svetlá. Nahradia ich obdĺžnikové s novou grafikou. Niva sa bude vyrábať v krátkej aj predĺženej verzii a na rozdiel od Dacie Duster bude disponovať pohonom 4×4 aj s redukčnou prevodovkou. Otázkou ostáva, či sa nová Niva dostane do západnej Európy. Šéf skupiny Renault Luca de Meo však nedávno naznačil, že na niektorých trhoch s ňou koncern počíta. Napríklad vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku.

Lada Niva - skica 2021 Čítajte viac Lada Niva: Ruská ikona je zachránená. Aj tá nová dostane 4x4!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek