Toyota Mirai: Len 5,6 kg vodíka na 1 000 km! To je rekord

Vodíková Toyota Mirai prekonala svetový rekord, keď na jedno natankovanie prešla 1 003 kilometrov. Vzdialenosť absolvovala na verejných komunikáciách v bežnej premávke.

07.06.2021 14:00
debata
Rekord v dojazde vodíkového auta na jednu nádrž... Foto: Toyota
Toyota Mirai Rekord v dojazde vodíkového auta na jednu nádrž dosiahla Toyota Mirai v bežnej premávke a bez zvláštnych úprav.

Na prekonanie rekordu v dĺžke trasy, prejdenenej na jednu nádrž, bol využitý vodík z obnoviteľných zdrojov. Mirai má zásobníky na vodík s kapacitou 5,6 kg, priemerná spotreba paliva bola 0,55 kg/100 km. Tankovalo sa na čerpacej stanici pod tlakom 700 barov, dotankovanie auta „do plna“ trvalo necelých päť minút.

Na prekonanie rekordu 1 003 km vodiči jazdili celý čas ekonomickým štýlom, ale nepouživali žiadne zvláštne techniky, jazda bola taká, aby bežnú premávku nekomplikovala. Prejdená vzdialenosť aj spotreba paliva boli oficiálne potvrdené nezávislým orgánom.

Rekord sa podarilo dosiahnuť vďaka efektívnejšiemu fungovaniu systému palivových článkov, nárastu kapacity vodíkových zásobníkov a lepšej aerodynamike. Pre porovnanie – za štandardných jazdných podmienok je Toyota Mirai schopná prejsť „na nádrž“ priemerne približne 650 km.

Toyota Mirai - 2021 Čítajte viac Toyota Mirai: Koniec kompromisov. Zo sedanu na vodík je takmer Lexus!

Toyota patrí k automobilkám, ktoré, na rozdiel napríklad od Volkswagenu, aj naďalej veria vodíku ako perspektávnemu palivu budúcnosti. Automobilka má dokonca program s názvom „Beyond Zero“. Ten zdôrazňuje, že pre Toyotu nie sú nulové emisie jediným konečným cieľom.

Podľa japonskej automobilky treba myslieť totiž na systematické a bezpečné riešenie mobility budúcnosti, ktoré bude ekologické a aj v praxi realizovateľné. Práve Vodík je podľa Toyoty perspektívnym zdrojom pre dopravu a ukladanie energie nielen v rámci cestnej, ale aj železničnej, lodnej a leteckej dopravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #palivové články #vodík #Toyota Mirai #auto na vodík #palivo budúcnosti
Články podľa značiek