Ako sa vymeriavajú pokuty pre neplatičov PZP? No predsa ‘od buka do buka‘!

Pokuta za nezaplatenie PZP môže byť približne od 16 do vyše 3 300 eur. Neexistuje žiadne presné a systematické usmernenie, od ktorého by sa mala odvíjať jej výška, rozdiely medzi okresmi sú astronomické.

04.06.2021 06:00
debata (14)

[* img=„548995“ | popisok=„V ni­ektorých okresoch za neuhradené PZP zaplatíte 400-eurovú pokutu, v iných vás tento priestupok vyjde len 16 eur.“ | verzia=„nestan­dard1“ *]

Po slovenských cestách jazdí približne 60-tisíc áut bez toho, aby mali uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Z tohto poistenia sú v prípade nehody hradené škody spôsobené jej vinníkom.

Bez systému a bez pravidiel

Ak ho vodič uzatvorené nemá a spôsobí nehodu, vzniknutá škoda na aute vodiča, ktorý je poškodený a nehodu nezavinil, je hradená z garančného fondu poisťovní a následne je celá vymáhaná od vinníka. Aj preto sa oplatí poistenie zaplatiť, nehovoriac už o tom, že za jeho nezaplatenie hrozí pokuta v maximálnej výške cez 3 300 eur! Minimálna je však len niečo vyše 16 eur.

V legislatíve pritom úplne chýba konkrétny postup, určujúci od čoho sa jej výška má odvíjať, kedy by pokuta mala byť v desiatka eur a kedy v ráde stoviek, nebodaj tisícov. Navyše peniaze, ktoré vyberú okresné úrady či policajti, neputujú na krytie škôd spôsobených neplatičmi, ale do štátnej kasy. Oblasť sankcií za nezaplatené PZP má v rukách ministerstvo financií. To však momentálne nemá žiaden konkrétny návrh na zmenu zákona o povinnom zmluvnom poistení.

e-znamka, elektronická diaľničná známka Čítajte viac Do roka a dosť! Pokuty za diaľničné známky sa zmenia

Aj preto mnohí vodiči PZP jednoducho neplatia. A niet sa im čo diviť. Pokuty, ktoré za tento priestupok dostanú, sú totiž nižšie ako suma, ktorú by za PZP zaplatili. Nie však všade. V okrese Košice-okolie bola priemerná výška pokuty za tento priestupok 21 eur, pričom v roku 2020 ich bolo udelených 232. Naopak, v Dolnom Kubíne bola priemerná výška pokuty za nezaplatenie PZP vyše 400 eur a udelených ich bolo 93!

Video
S Vladimírom Cvikom, výkonným riaditeľom spoločnosti Netfinancie.sk o všetkom, čo vplýva na ceny PZP.

Absolútnym unikátom sú však Levice. Tam sa pokuty za nezaplatené PZP v roku 2020 jednoducho nevyberali. Nebola udelená ani jedna-jediná! Rok predtým ich však vybrali 65 a priemerná výška pokuty tam bola 134 eur. Všetky citované dáta získal Oliver Borko zo spoločnosti EFIBA, ktorá vzdeláva poisťovacích maklérov, a denník Pravda ich má v podobe tabuľky udelených pokút za všetky okresy k dispozícii. V nižšie uvedených tabuľkách z nich vyberáme niekoľko extrémov:

Päť okresov s najvyššou priemernou pokutou

Okres Počet pokút Priemerná výška pokuty
Dolný Kubín 93 401 eur
Senec 125 233 eur
Malacky 152 222 eur
Prešov (+ Sabinov) 4 218 eur
Piešťany 44 209 eur

(zdroj: Oliver Borko, EFIBA)

Päť okresov s najnižšou priemernou pokutou

Okres Počet pokút Priemerná výška pokuty
Levice 0 0 eur
Spišská n. Ves (+ Gelnica) 15 18 eur
Košice – okolie 232 21 eur
Topoľčany 59 30 eur
Trebišov 154 33 eur

(zdroj: Oliver Borko, EFIBA)

(Počet pokút aj ich výška sú rátané zo správnych konaní, respektíve v prípade jej výšky z úspešne skončených správnych konaní. V tabuľkách chýba rozdelenie podľa druhu poisteného vozidla. To, aká bude udelená neplatičovi poistky pokuta, závisí totiž aj od toho, či ide o klasické osobné auto, autobus alebo napríklad motocykel.)

Konkrétne riešenie zatiaľ chýba

Aj pri pokute za neuhradené PZP by malo platiť, že je rozdiel, či vodič na platbu zabudol a mešká pár dní, alebo dané auto je nepoistené dlhodobo. Ale určite rozdiel medzi priemernou výškou pokuty 21 eur v jednom okrese a 401 eur v inom je pri rovnakom priestupku priveľký a podľa nášho názoru nespravodlivý.

Podľa Borka je príčinou hlavne chýbajúca metodika udeľovania pokút, prílišná voľnosť legislatívy, nesystémovosť a dlhodobé neriešenie problému. Podľa ministerstva vnútra efektívnejšiemu sankcionovaniu bráni nedostatočné technické a zákonné riešenie problematiky. Oblasť sankcií za nezaplatené PZP má navyše v rukách ministerstvo financií. To však momentálne nemá žiaden konkrétny návrh na zmenu zákona o povinnom zmluvnom poistení.

parkovanie, Trenčín, papuča Čítajte viac Parkovanie budú po novom môcť kontrolovať aj ‘civili‘. A môžu vám dať aj pokutu!

V súčasnosti už prebiehajú diskusie so zainteresovanými subjektmi. Medzi nimi sú aj ministerstvá vnútra a dopravy, ale aj Národná banka Slovenska. „O konkrétnych návrhoch je však ešte predčasné hovoriť,“ tvrdí tlačový odbor ministerstva financií. Keď to bude aktuálne, ministerstvo financií bude verejnosť a médiá informovať, potvrdil tlačový odbor denníku Pravda.

Ak vás táto téma zaujíma a chcete vedieť aj to, ako by túto situáciu riešili poisťovne, či sa v dohľadnej dobe dočkajú zodpovední a „beznehodoví“ vodiči aj výraznejších bonusov pri vyrátavaní PZP, či tí, čo spôsobujú veľa nehôd, budú platiť oveľa viac a či by sa nemal spraviť poriadok aj v priznávaní takzvanej nemajetkovej ujmy zo strany súdov, prečítajte si komplexný článok Trest pre neplatičov PZP?…, v ktorom náš kolega Miroslav Homola uvedenú problematiku podrobne rozoberá.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #ministerstvo financií #povinné zmluvné poistenie #poistenie áut
Články podľa značiek