GM hrozí drahé odkupovanie áut. Horí mu elektrický Bolt

Nové technológie prinášajú veľké riziká. Nedávno to pocítil Hyundai a teraz to na vlastnej koži zažíva Chevrolet. Jeho elektromobilu Bolt hrozia požiare. Niekde už autá odkupuje od zákazníkov, niekde sa snaží riešiť problém menej nákladnou cestou.

07.06.2021 16:00
debata
Chevrolet Bolt mal v čase príchodu na trh so... Foto: Chevrolet
Chevrolet Bolt EV - 2017 Chevrolet Bolt mal v čase príchodu na trh so svojou 60 kWh batériou skvelé parametre, najmä dojazd. Bohužiaľ, práve tento najdrahší komponent mu teraz robí veľké starosti.

Problém elektrického hatchbacku Bolt, ktorý Chevrolet vyrába od roku 2017, nie je novinkou. Predáva sa však len v USA, a tak sa o jeho rizikách v Európe veľa nehovorí. Podstatné však je, že to, čo ho trápi, nie je ďaleko od podobných prípadov iných výrobcov elektromobilov. Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA vedie vyšetrovanie v súvislosti s viacerými požiarmi tohto auta. Upozornil na to web Insideevs. Keďže však vyšetrovanie nie je skončené, k celej veci sa agentúra ešte nevyjadrila. Problém sa má týkať 50 392 elektrických hatchbackov vyrobených od júla 2017 až do septembra 2019.

Chybné batérie stoja za viacerými prípadmi... Foto: Youtube
Chevrolet Bolt - požiar Chybné batérie stoja za viacerými prípadmi požiarov v USA.

General Motors si je toho vedomý, pretože riziká sa snažil riešiť zvolávacou akciou, pri ktorej aktualizovala softvér, obmedzujúci nabíjanie batérie na 90 %. No aj potom došlo k vznieteniu Boltu v americkom Ashburne. Zásah teda nebol úspešný. Od niektorých klientov, ktorí o to požiadali, už autá vykúpil, alebo vymenil za nové, ktoré tento problém nemajú. Ako uvádza web Insideevs, automobilka tak postupovala najmä v štátoch, ktoré majú prísnejšie zákony na ochranu spotrebiteľa. V niektorých však žiadosti o nápravu zamietla. Ani sa niet čomu čudovať, pretože drahšie riešenie ako odkúpenie vozidla, výmena za nové či výmena batériového paketu neexistuje.

POŽIAR AUTA Čítajte viac Teplo, teplejšie, horí! Tieto autá horia najčastejšie

Tak či tak sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou stratám nevyhne. Bolt totiž využíva batérie od spoločnosti LGES, tie isté, ako používal Hyundai v modeli Kona Electric. Ukázalo sa, že tieto akumulátory sú náchylné na vznik požiaru z dôvodu zle navrhnutých anódových plátov. Hyundaiu tak neostávalo nič iné, ako súhlasiť s výmenou batérií v takmer 82 000 autách, čo predstavuje stratu približne 440 miliónov eur. Ak teda vyšetrovanie NHTSA ukáže, že problémy Boltu majú tú istú príčinu ako v Kone, je viac ako isté, že drahej náprave sa Chevrolet nevyhne. Z elektrickej pýchy GM sa tak môže stať ľahko čierna mora firemných účtovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Chverolet #GM #General Motors #Chevrolet Bolt
Články podľa značiek