Hyundai: Nie je to len o autách, čoskoro ponúkneme aerotaxi!

Hyundai vyvíja aerotaxi v osobnej aj nákladnej verzii, pohon je elektrický. Základné využitie by malo byť spočiatku na prepravu pasažierov z letísk do centier veľkomiest.

16.06.2021 18:00
hyundai taxi, aero, hyundai, lietajúce auto Foto:
Koncept lietajúceho taxi predstavil Hyundai začiatkom minulého roku, vyvinul ho v spolurpáci s Uberom.
debata

Hyundai si ešte koncom prvej dekády tohto tisícročia stanovil zaujímavý cieľ – chce vyvinúť aerotaxi. A hneď v niekoľkých verziách, ktoré budú mať rôznu kapacitu. Základným využitím aerotaxi by spočiatku mala byť preprava ľudí z centier miest na letiská, nachádzajúce sa zväčša na jeho okrajoch. Lietajúce taxíky by mali slúžiť aj na dopravu medzi mestami a menšia verzia bude určená na prepravu v rámci mesta. Menšia by mala byť schopná odviezť päť až šesť pasažierov, väčšia bude mať väčšiu kapacitu nielen pokiaľ ide o pasažierov, ale aj náklad.

A nejde o nejaký nekonkrétny cieľ typu: „aerotaxi budeme mať niekedy medzi treťou a šiestou dekádou“. Funkčný model by mal prísť na trh už v roku 2028. Nie je to uletená vízia, kvôli stále väčším komplikáciám v doprave a prísnejším podmienkam pre autá má vývoj prepravných dronov a lietajúcich áut podľa expertov veľký potenciál.

Už okolo roku 2040 by sa v ňom mohli točiť rádovo stovky miliárd dolárov. Hyundai sa ešte v roku 2019 zaviazal, že do vývoja elektrických lietajúcich taxi investuje v najbližších rokoch minimálne 1,5 miliardy dolárov.

Prvý koncept lietajúcich áut, vyvinutých v spolupráci s Uberom, predstavil Hyundai začiatkom roku 2020. A teraz chce ich vývoj urýchliť. Pred pár dňami to potvrdil prevádzkový riaditeľ Hyundaiu a zároveň šéf jeho americkej divízie Jose Munoz na konferencii Car of the Future, organizovanej agentúrou Reuters.

AirCar - 2020 Čítajte viac AirCar: Nové slovenské lietajúce auto už naozaj lieta!

Lietajúce autá v úlohe taxíkov by sa podľa neho mali na amerických letiskách mohli objaviť nie v roku 2028, ale možno už pred rokom 2025. Hyundai aj v tomto smere verí elektrine, jeho lietajúce taxíky budú mať ako zdroj energie batériu. Spoločnosť vyvíja niekoľko verzií, osobných aj nákladných a s rôznymi typmi pohonu, zväčša ide o vrtule v rôznom počte a na rôznych častiach lietadla. Hyundai nechce lietajúce autá len predávať, ale plánuje vytvoriť aj divíziu, ktorá ich bude ponúkať vo forme služby.

Munoz uviedol, že túto technológiu považuje za jednoznačne perspektívnu. O tom, že sa zrejme nemýli, svedčí aj fakt, že lietajúce auto vyvíja aj niekoľko ďalších veľkých automobiliek – buď vo vlastnej réžii, alebo v spolupráci s rôznymi startupmi. Investovali do nich napríklad Toyota, General Motors, Daimler a Geely. Nás môže tešiť, že k spoločnostiam, ktoré vo vývoji pokročili najďalej, patrí aj slovenský Aeromobil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #aerotaxi #lietajúce auto #Hyundai taxi
Články podľa značiek