Stellantis chce zachrániť britskú fabriku. Mohla by vyrábať elektrododávky

V problémoch je fabrika v Ellesmere. Potom, čo jej odobrali Astru, nemá výrobný program. Zachrániť by ju mohli elektrické dodávky.

07.07.2021 16:00
vauxhall, Ellesmere Port Foto:
V Ellesmere Port sa vyrábal Vauxhall (Opel) Astra, jeho výroba sa však presunula a preň doteraz Stellantis nemal nový výrobný program.
debata

Koncern Stellantis, do ktorého patrí aj automobilka Vauxhall (Opel), sa podľa zistení BBC čoskoro chystá zverejniť plány na výrobu elektrických vanov v závode Ellesmere Port v Anglicku. Investícia, ktorá by mala byť rádovo v objeme stoviek miliónov libier, zachráni približne 1 000 pracovných miest. A čo je dôležité, podporí ju aj britská vláda. Nie je tajomstvom, že medzi ňou a šéfom Stellantisu Carlosom Tavaresom nepanovali úplne bezproblémové vzťahy po jeho ostrej kritike plánovaného britského zákazu predaja áut so spaľovacím motorom už po roku 2030.

Budúcnosť závodu bola otázna po tom, ako skupina Stellantis zrušila plány vyrábať v ňom novú Astru, čo zas súvisí s brexitom. Automobilka Stellantis diskutovala o možnostiach pre anglický závod s britskou vládou pomerne dlho. Snažila sa pritom nájsť kompromis a pre svoje zámery na zmenu výrobného plánu získať vládnu finančnú podporu.

Dopyt po dodávkových automobiloch počas pandémie stúpol, keďže sa zvýšil predaj s donáškou a využívanie kuriérov. Takže síce výroba elektrických dodávok nie je žiadne terno, britskej fabrike by ale naozaj mohla pomôcť prekonať kritické obdobie.

Carlos Tavares Čítajte viac Šéf Stellantisu: Britský zákaz predaja spaľovacích áut je absurdný!

Carlos Tavares, šéf Stellantisu, vyjadril „veľké rozčarovanie“ nad plánmi britskej vlády zakázať predaj benzínových a naftových automobilov a obvinik ju z toho, žen rozvracia úspešný a funkčný obchodný model. Napokon sa evidentne podarilo nájsť kompromis, vláda v Spojenom kráľovstve poskytne finančnú podporu na výrobu nových áut a Stellantis tam bude vyrábať elektromobily.

Pre Britov je to už druhá dobrá správa, minulý týždeň totiž Nissan oznámil, že v Sunderlande rozšíri výrobu elektrických áut a vznika tam vyše 1 600 nových pracovných iest.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Stellantis #Ellesmere #výroba nových áut #elektrické dodávky
Články podľa značiek