Volkswagen to ‘zabalí‘ s manuálnymi prevodovkami

Prvými modelmi, ktoré budú ponúkané výlučne s automatom budú v roku 2023 vynovený Tiguan a po ňom Passat. Druhý z nich navyše príde na trh v jedinej karosárskej verzii - ako kombi.

30.08.2021 16:00
manuálna prevodovka, volkswagen Foto:
Volkswagen zrejme úplne skončí s manuálnymi prevodovkami v roku 2030.
debata (5)

V súvislosti s prechodom na elektromobily, čo je stratégia, na ktorú nemecký Volkswagen vsadil všetko prichádza k ďalším zmenám, zameraným na to, aby sa znížili náklady na výrobu naftových a benzínových áut. Nemecký koncern totiž zatiaľ zarába len na nich a práve z ich predaja potrebuje financovať prechod na zatiaľ stratové elektromobily.

Jednou z nich je, popri už skôr oznámenom konci vývoja nových spaľovacích motorov, postupná eliminácia manuálnej prevodovky v nových modeloch. Prvým modelom, ktorý by mal byť ponúkaný výlučne s automatom, bude podľa nemeckého magazínu Auto, Motor und Sport vynovený Tiguan, ktorý príde na trh v roku 2023.

V tom istom roku by ho mal nasledovať aj nový Passat. Ten navyše podľa nemeckých novinárov čaká ešte jedna radikálna zmena – nielenže sa bude ponúkať výhradne „s dvomi pedálmi“, teda len s automatom, ale navyše aj v jedinej karosárskej verzii – ako kombi. Je možné, že koncern sa pre podobný prístup rozhodne aj pri ďalších značkách Škoda, Audi a SEAT.

Herbert Diess Čítajte viac Šéf Volkswagenu: Elektromobily netreba zlacňovať, stačí zdražieť naftu!

Volkswagen by mal do konca tejto dekády nielen ďalej obmedzovať ponuku áut so spaľovacími motormi, ale aj v tých, ktoré prídu na trh sa bude naďalej obmedzovať využívanie manuálnej prevodovky, aj keď tá by v niektorých modeloch mala byť prítomná až do roku 2030. Ak všetko pôjde podľa predstáv nemeckej automobilky, tá by v tom čase už mali byť dva z každých troch predaných volkswagenov elektrifikované.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Passat #manuálna prevodovka #Tiguan
Články podľa značiek