Na Mercedesy zákazníci čakajú aj rok. Situácia sa tak skoro nezlepší

Šéf koncernu Daimler Ola Källenius priznal, že čakacie doby na nové autá sú veľmi dlhé. Na vine je nedostatok komponentov. Dopyt zákazníkov napriek tomu neklesá.

06.10.2021 12:00
debata (2)

Pandémia ochorenia COVID-19 zamávala s automobilovým priemyslom viac ako sa predpokladalo. Kým spočiatku išlo hlavne o pokles výroby a predaja z dôvodu hygienických odstávok tovární a zatvorenia predajní, neskôr sa do popredia dostal problém s nedostatkom polovodičových súčiastok, ktoré sú nevyhnuté pre skompletizovanie a fungovania vozidiel.

predaj áut, nové autá, Čítajte aj Automobilky zneužívajú čipovú krízu. Zdvihli ceny a chcú ich udržať!

Takzvaná čipová kríza zasiahla niekoľko priemyselných odvetví, no automobilový sektor ňou trpí asi najviac. Po zmiernení pandemických obmedzení sa výroba aj predaj automobilov mali vrátiť na úrovne z roku 2019, ale pre nedostatok čipov sa tak nedeje, pričom stabilizovanie situácie sa odhaduje až na rok 2023.

V rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung priblížil vážnosť situácie šéf Mercedesu Ola Källenius. Podľa jeho slov sa na niektoré modely a konfigurácie čaká aj viac než rok. Zákazníci sa však od značky neodvracajú, keďže podľa Källeniusa je po vozidlách s hviezdou v logu stále dopyt.

Škoda - sklad áut Čítajte aj Škoda skladuje desaťtisíce nedokončených áut. Ani to už nestačí

Čipová alebo polovodičová kríza sa týka rovnako masových ako aj prémiových značiek. Automobilky sa vo všeobecnosti bránia stratám redukciou ponuky a menšou mierou individualizácie, čo im umožňuje optimalizovať náklady. V tomto smere sa zameriavajú na vyššie výbavové stupne a drahšie príplatkové prvky. Vo výsledku tak stále dokážu vykazovať zisk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Daimler #čipová kríza #Ola Källenius
Články podľa značiek