Pokračovanie článku: Škoda prestáva vyrábať! Niektoré modely možno dostanete až v roku 2023

Polovodiče sú totiž ďalším, aktuálne takmer neriešiteľným, problémom Škody. Tá už musela v tomto roku kvôli ich nedostatku niekoľkokrát vo svojich závodoch utlmiť výrobu, naposledy všetky tri české fabriky stáli týždeň. Ale nepomohlo to. Automobilka sa zatiaľ snažila vyrábať autá naprieč svojim portfóliom aj za cenu toho, že ich nedokončí. V súčasnosti je takto odstavených 30– až 50-tisíc nedorobkov.

To si však už nemôže ďalej dovoliť, pretože situácia na trhu s polovodičmi je absolútne neprehľadná, nikto nevie, kedy sa vráti k normálu a koľko budú musieť nedokončené autá „stáť“. Škoda bude obmedzovať výrobu až do konca roku. „Cieľom (odstávky pozn. redakcie) bolo nadýchnuť sa a konsolidovať dodávku polovodičov. To sa bohužiaľ nepodarilo tak, ako sme si predstavovali a opäť budeme musieť pribrzdiť výrobu. Bohužiaľ nemáme dobré správy až do konca tohto roka,“ povedal pre týždenník Škodovácký odborář predseda Podnikovej rady OZ KOVO Jaroslav Povšík.

Situácia sa v októbri nevyvíja dobre a výhľad nie je optimistický ani na ďalšie obdobie. Na budúci týždeň automobilka kompletne vypustí pondelkové a utorkové zmeny a o tom, ako bude vyzerať výroba, sa bude vždy rozhodovať začiatkom týždňa podľa aktuálnej situácie. Automobilke totiž nechýbajú len polovodiče, ale aj ďalšie komponenty. Aktuálne napríklad autorádiá.

Podľa Povšíka prioritu pri dodávkach čipov dostali iné koncernové značky s vyššou pridanou hodnotou, hlavne Porsche a Audi. A to ešte nie je tá najhoršia správa. České Hospodářské noviny upozorňujú, že Škoda preto odsunula do pozadia výrobu modelov s nízkou maržou a uprednostnila tie, na ktorých zarobí viac, ako sú Enyaq, Superb alebo Kodiaq. Zároveň ale musí pokryť dodávky nových Fabií, ktoré pred nedávnom uviedla na trh a musí dodržať s dílermi zazmluvnené termíny aspoň na prvé kusy.

Škoda Fabia Combi - ilustrácia 2021 Čítajte viac Šok: Škoda ‘odpískala‘ novú Fabiu Combi! Väz jej zlomil výfuk

V tejto súvislosti sa čoraz častejšie spomína aj slovo „prepúšťanie“. To odborársky predák zatiaľ nepripúšťa, ale hovorí, že určité redukcie v pracovnej dobe, pracovnej náplni a tým pádom aj na mzdách zrejme prídu.

Čo bude ďalej, sa uvidí. Odstávky výroby a stúpajúci dopyt klientov po nových generáciách Octavie aj Fabie, rovnako ako aj nového Enyaqu v podstate spôsobili, že výroba áut, ktoré mali byť dodané v tomto roku, sa presúva na nasledujúci.

Už spomínané Hospodářské noviny píšu, že „podľa informácií od predajcov automobilov je už z 85 percent naplnený výrobný plán Škody na budúci rok a dá sa očakávať, že v novembri bude kapacita naplnená úplne“. Inak povedané, môže sa stať, že klienti, ktorí si niektorý z modelov škodovky objednajú na konci roku 2021, dostanú svoje auto až v roku 2023. A to veru neznie dobre.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Škoda #Fabia #polovodičová kríza #čipová kríza #automobilka v kríze
Články podľa značiek