Škoda Slavia: Česi potvrdili názov nového lacného sedanu

Tak predsa. Názov Slavia, spojený s históriou českej automobilky, opäť ožije. Nebude to ale v Európe. Ponesie ho lacný sedan, vyvinutý špeciálne pre Indiu.

11.10.2021 16:00
debata (2)
Škoda Slavia bude cenovo orientovaným sedanom... Foto: Škoda-Auto
Škoda Slavia - silueta 2021 Škoda Slavia bude cenovo orientovaným sedanom pre indický trh. V ponuke sa usadí pod úspešnú Octaviu a Superb. A zároveň doplní nové SUV Kushaq, s ktorým sa bude deliť o platformu MQB-A0-IN.

Škoda útočí na indický trh. A nielen to. Pod jej kuratelu sa dostali všetky nové aktivity programu India 2.0 koncernu Volkswagen. Aj preto tu v Pune vybudovala nové vývojové stredisko a pracuje na štyroch nových modeloch. Dva budú niesť logo Škody a dva logo Volkswagenu. Prvý z nich napokon už poznáme. Ide o atraktívne SUV Škoda Kushaq, postavené na platforme MQB-A0-IN, teda na lacnejšej verzii dobre známych koncernových základov, ktoré majú tamojším novinkám priniesť priaznivú cenu, ale aj kvalitu, ktorú automobilka požaduje. Skĺbiť tieto dve požiadavky sa koncernu VW zatiaľ v Indii nepodarilo, hoci sa o to pokúšal najprv spoluprácou so Suzuki či indickým koncernom Tata.

S Kushaqom, predstaveným na jar, to ale Škoda dokázala a teraz je na rade druhý model. Vedeli sme o ňom, že pôjde o sedan, teda kategóriu, ktorá je na rozdiel od Európy v Indii stále nesmierne populárna. A teraz Škoda potvrdila jeho názov. Bude sa volať Slavia, s odkazom na históriu automobilky, presnejšie na časy, keď spoločnosť Laurin & Klement začala koncom 19. storočia s výrobou rovnomenných bicyklov. Rovnako označený bol však aj vlaňajší študentský projekt roadstera na báze modelu Scala. Ten sa však na rozdiel od Slavie na montážne linky nechystá. Slavia v indickej ponuke zastúpi obstarožný sedan Rapid z roku 2011, odvodený ešte zo staršej generácie Volkswagenu Polo.

Škoda Superb 2023 - render 2021 Čítajte viac Škoda Superb: Takto by mohla vyzerať štvrtá generácia. Pôjde o evolúciu

A zároveň doplní portfólio už úspešných modelov Octavia a Superb. Novinka má byť výrazne väčšia ako Rapid. Na dĺžku by mala Slavia merať 4 480 mm a mať rázvor náprav až 2 650 mm. Pod kapotou sa objavia dve pohonné jednotky – 3-valec 1,0 TSI (85 kW) a 4-valec 1,5 TSI (110 kW). K dispozícii majú byť manuálne aj dvojspojkové prevodovky DSG. Aj z toho vidieť, že Slavia nebude úplný „lowcost“, ale že využije aktuálnu techniku Škody. Podobne ako Kushaq. V kabíne tak možno očakávať moderný infotainment s 10-palcovou obrazovkou a navigáciou. Chýbať nebude ani klimatizácia a dokonca odkladací priestor na amulet, ktorým Škoda vychádza v ústrety indickým zvyklostiam.

Cenu zatiaľ nepoznáme, ale ak štartuje SUV Kushaq po prepočte približne na 9 850 eurách, Slavia by sa mala dostať ešte výrazne nižšie. Najmä ak ju budú vyrábať v Indii s 95 % podielom komponentov od domácich dodávateľov. Indický sedan sa má predstaviť ešte v priebehu tohto roka. Jeho dizajn naznačili zatiaľ len skice a testovacie modely polepené kamuflážou, ktorej grafika vznikla na základe súťaže Camouflage with Skoda, do ktorej sa mohli zapojiť mladí indickí dizajnéri. Škoda si od Slavie sľubuje výrazné zvýšenie indických predajov. Utvrdzuje ju v tom doterajší úspech Kushaqu, pre ktorý sa aj napriek pandémii rozhodlo od júla už viac ako 10 000 zákazníkov.

Podobné cenovo orientované auto by nepochybne ocenili aj európski zákazníci, no na starý kontinent Slavia nezavíta. Jej pozíciu má v rukách výrazne drahší, ale aj modernejší európsky hatchback Scala.

Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na streche Čítajte viac Škoda sa zahrala na Top Gear. Na streche Kodiaqu nechala pristáť vrtuľník

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #India #sedan #Škoda-Auto #Škoda Slavia
Články podľa značiek