Citroën C-Elysée: Lacný sedan dostane nástupcu

Citroën C-Elysée bol svojho času aj u nás konkurentom pre Daciu Logan. Dnes ho už nedostanete, no v budúcnosti by sa to mohlo zmeniť. Či však bude útočiť iba nízkou cenou, je otázne.

19.10.2021 16:00
debata
Nový sedan by mal byť postavený na platforme... Foto: Citroën
Citroën C-Elysee - 2013 Nový sedan by mal byť postavený na platforme nového Citroënu C4. To naznačuje, že nebude mať za ciel útočiť iba priaznivou cenou.

Citroën predstavil lacný sedan C-Elysée v roku 2012. Bola to odpoveď francúzskej automobilky na hospodársku krízu aj úspech Dacie Logan. A vcelku to vyšlo, hoci masových predajov sa v západnej Európe nikdy nedočkal. Vo Francúzsku ho dokonca Citroën ani nepredával. U nás patrilo C-Elysée k najlacnejším autám. Dovoliť ste si ho mohli dokonca s dieselovým motorom a klimatizáciou bez toho, aby prekročil cenu 10 000 eur! To je však už minulosť. V cenníku Citroënu ho nenájdete.

Citroën C3 Aircross PureTech 130 (2021) Čítajte viac Test: Vynovený Citroën C3 Aircross dospel, avšak nestratil nič z hravosti

Neplatí to však v jeho hlavných teritóriách, akými sú Turecko, Tunisko, Maroko alebo Čína. Dokonca Francúzi pripravujú jeho druhú generáciu. Informácií je síce zatiaľ málo, ale podľa tých, ktoré sú k dispozícii, by mala novinka stáť na platforme EMP2, teda rovnakej, akú využíva súčasný Citroën C4. To by zároveň znamenalo, že okrem tradičných benzínových motorov 1,2 PureTech a dieslov 1,5 BlueHDi by mohla doraziť aj čisto elektrická verzia. Šepká sa o názve C4 L, ktorý by oprášil spomienku na trojpriestorovú verziu C4 vyrábanú v Číne.

Citroën C3 - 2022 India Čítajte viac Citroën C3: Toto je nová generácia. Ale nie tá z Trnavy! Produkcia by sa mala presunúť zo španielskeho Viga do závodu Villaverde neďaleko Madridu, ktorý je rodiskom C4. Tám by sa ušetrili náklady. Aj to naznačuje blízku spriaznenosť týchto áut. Uvoľnenú kapacitu využije Stellantis na výrobu nového Fiatu Dobló, ktorý bude súrodencom Citroënu Berlingo. Bližšie informácie aj o tom, či nové „C-Elysée“ zamieri do západnej a strednej Európy, by sme sa mali dozvedieť v priebehu niekoľkých mesiacov. Produkcia sedanu je totiž naplánovaná na september budúceho roka.
Citroën C-Elysée - 2016
Citroën C-Elysée - 2016
+15Citroën C-Elysée - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #Citroen C-Elysee
Články podľa značiek