Pozrite sa, odkiaľ Slováci dovážajú najviac starších áut. Dominujú dve krajiny

Najviac jazdených áut dovážame z Česka a Nemecka. O autá z Rakúska alebo Holandska nie je až tak veľký záujem.

04.11.2021 16:00
AutoScout - jazdené autá Foto:
Jazdené autá dovážané zo zahraničia môžu mať zaujímavú cenu. Overte si však aj poplatky a ďalšie náklady spojené s ich kúpou.
debata

Ceny jazdených áut na Slovensku rastú. Veľký záujem je najmä o takzvané „zánovné“ vozidlá s vekom okolo dvoch rokov. Tie sú stále v dobrom technickom stave a navyše kryté zárukou výrobcu.

Tie podľa dát spoločnosti Aures Holding zdraželi na Slovensku medziročne až o 15,03 %, v Českej republike o 13,27 % a v Poľsku o 3,01 %. Ich ceny sa aktuálne výrazne blížia cene nových áut.

AAA Auto - autobazár Čítajte viac Absurdné, ceny dvojročných áut stúpli na úroveň nových! Zvlášť na Slovensku

Aj preto sa čoraz viac áut dováža individuálne zo zahraničia. Zväčša takéto auto stojí menej a navyše mnohí si myslia, že ak je auto zo zahraničia, jeho stav je automaticky oveľa lepší, ako keby si to isté auto kúpili na Slovensku. To však nie je pravda. Dokazuje to apríklad analýza spoločnosti Carvago.

Tá počas desiatich mesiacov od vstupu na európsky trh podrobila podrobnej technickej kontrole 10 000 áut pochádzajúcich z autobazárov zo 14 krajín EÚ. Výsledok zaskočil aj odborníkov – až 70 percent z nich neobstálo v komplexnom teste CarAudit (kontrola 270 inšpekčných bodov na každom vozidle) a Carvago ich kúpu neodporúčalo. Každé piate bolo pritom v takom stave, že by sa bez odstránenia najvážnejších nedostatkov nemalo vôbec vracať do premávky, respektíve bolo po nepriznanej havárii.

Mnohí práve kvôli kvalite uprednostňujú Nemecko. To je totiž podľa dát spoločnosti carVertical stále najobľúbenejšou krajinou, z ktorej sa dovážajú ojazdené vozidlá na Slovensko. A to predovšetkým kvôli už spomínanej cene, ale aj vyššie spomínanej lepšej výbave a stavu vozidla.

Druhou najobľúbenejšou krajinou, z ktorej sa často dovážajú ojazdené vozidlá, je Česká republika. Česko je veľmi blízko, a preto mnoho ľudí predpokladá, že dovoz vozidla nebude stáť toľko. Okrem toho dôležitú úlohu zohráva aj absencia jazykovej bariéry.

zväčšiť Päť krajín, z ktorých Slováci najčastejšie... Foto: carVertical
jazdene1 Päť krajín, z ktorých Slováci najčastejšie dovážajú jazdené autá.

Neznamená to však, že postup je rovnaký akoby ste ho kúpili na Slovensku. Treba totiž okrem uvádzanej ceny zvážiť niekoľko veci: napríklad odhlásenie vozidla z evidencie v Českej republike, prepravu, prihlásenie vozidla na Slovensku, DPH, administratívne úkony a ďalšie poplatky. Tie môžu cenu relatívne „celkom slušne“ predražiť.

Dovoz ojazdených automobilov z Belgicka, Talianska a Holandska nie je až taký populárny, napriek tomu sa určité percento ojazdených automobilov dováža z týchto krajín, a to najmä kvôli rôznym modelom alebo značkám automobilov, ktoré na Slovensku nie sú dostupné.

zväčšiť Rozšírený zoznam krajín, z ktorých Slováci... Foto: carVertical
jazdene2 Rozšírený zoznam krajín, z ktorých Slováci najčastejšie dovážajú jazdené autá.

(Vyššie uvedené štatistiky vychádzajú z údajov spoločnosti carVertical. To znamená, že táto štúdia zahŕňa len dovezené ojazdené vozidlá, ktoré boli skontrolované prostredníctvom platformy carVertical za posledné dva roky.)

Bez ohľadu na to, z ktorej krajiny sa rozhodnete pre dovoz ojazdeného vozidla, vždy je vhodné overiť si históriu a stav vozidla, ako aj poplatky a ďalšie náklady spojené s kúpou vozidla zo zahraničí, aby ste následne neboli nepríjemne prekvapení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #CarVertical #predaj jazdených áut #Aures Holding #Carvago #dovoz jazdených áut
Články podľa značiek