V Žiline spustili výrobu piatej generácie Kie Sportage. Aj napriek kríze

Od roku 2006 zišlo z montážnych liniek v Žiline už viac ako dva milióny kusov Kie Sportage. Piata generácia je však iná. Po prvýkrát v 28 ročnej histórii bola totiž vyvinutá špeciálne pre európskych zákazníkov.

03.11.2021 14:00
debata
Kia Sportage piatej generácie sa dostala na... Foto: Kia
Kia Sportage - výroba v Žiline november 2021 Kia Sportage piatej generácie sa dostala na linky výrobného závodu v Žiline aj napriek čipovej kríze v automobilovom priemysle. Práve Kia patrí k značkám, ktoré najlepšie odolávajú nedostatkom polovodičových súčiastok.

Kia predstavila piatu generáciu SUV Sportage začiatkom septembra na autosalóne IAA Mobility v Mníchove. Pre Slovensko je tento model zvlášť dôležitý, pretože schádza z výrobných liniek závodu tejto kórejskej automobilky v Žiline. Práve tento závod je jediným produkčným miestom Sportage pre celú Európu. Vyrába sa tu od roku 2006. Za ten čas zišlo z montážnych liniek viac ako dva milióny kusov. Z toho 104 500 kusov druhej generácie, 797 500 kusov tretej generácie a viac ako milión kusov štvrtej generácie, ktorú montujú v Žiline od roku 2015.

Kia Sportage - EU 2021 Čítajte viac Kia Sportage: ‘Krátka‘ verzia pre Európu je tu. Bude zo Žiliny

Aj piata generácia bude vyrábaná pre Európu výlučne v Žiline. Sériovú produkciu spustila Kia 2. novembra. V porovnaní s predchádzajúcimi je však iná, pretože po prvýkrát v 28 ročnej histórii tohto modelu bol Sportage vyvinutý špeciálne pre európskych zákazníkov. Je o niečo kratší ako globálna verzia a má úplne odlišnú zadnú časť s dynamickým „strihom“ zadného stĺpika. Prináša tiež dvopjfarebné lakovanú karoériu s kontrastnou strechou. Okrem štandardných verzií s predným náhonom sa na Slovensku budú vyrábať aj varianty s pohonom všetkých kolies, ako aj variant GT-Line.

Kia Sportage - EU 2021 Čítajte viac Kia Sportage PHEV: Žilinská Kia bude aj ‘do zásuvky‘

Vo februári 2022 ponuku rozšíri po prvýkrát plug-in hybridná verzia s výkonom 195 kW a čisto elektrickým dojazdom približne 50 km. Aj to dokumentuje flexibilitu žilinského závodu. „Nový model Sportage stelesňuje budúcnosť našej inovatívnej značky a našich produktov. Aj napriek neľahkej situácii v poslednom období sme vďaka odhodlaniu a úsiliu všetkých zamestnancov a dodávateľov dokázali pripraviť a úspešne spustiť sériovú výrobu najnovšej generácie modelu Sportage,“ povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Slovakia Seok Bong Kim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #Kia Sportage
Články podľa značiek