Ford Sierra RS500 Cosworth: Legenda sa vracia. Bude opäť na benzín

V súčasnosti je veľkou módou konverzia automobilových legiend na elektrický pohon. Tejto ikony okruhov sa to však netýka.

08.11.2021 16:00
debata (1)
Reinkarnovaná Sierra Cosworth500 má byť na... Foto: CNC Motorsport AWS
Ford Sierra RS500 - 2022 Reinkarnovaná Sierra Cosworth500 má byť na nerozoznanie od originálu z osemdesiatych rokov. Pod kapotou má mať však výkon až 423 kW.

V poslednej dobe sme svedkami reinkarnácie rôznych ikonických modelov. Túto možnosť im dáva elektrický pohon. Tak sa vracia na scénu Lancia Delta HF Integrale alebo Jaguar E-Type. Jednoducho, nezávislé firmy zoberú zachovaný veterán alebo youngtimer, kompletne ho zrenovujú, prípade zlepšia a ešte k tomu nahradia spaľovací motor elektromotorom, ktorý im umožní bezproblémovú prevádzku s nulovými emisiami. Poruší sa tým síce pôvodnosť, ale emócie za volantom sú často silnejšie ako za volantom originálu. Teraz tu ale máme výnimku. Britská spoločnosť CNC Motorsport AWS a firma Andy Rouse Engineering, bývalého jazdca Andyho Rousa, sa postarajú o reinkarnáciu Fordu Sierra RS500. Batérie v ňom však nenájdete.

Chýbať nebude ani mohutné prítlačné krídlo,... Foto: CNC Motorsport AWS
Ford Sierra RS500 - 2022 Chýbať nebude ani mohutné prítlačné krídlo, ktoré sa stalo symbolom Sierr s motormi britského Cosworthu. Celkom bolo vyrobených v troch sériách takmer 31 000 kusov.
Ford Focus ST - 2022 Čítajte viac Ford Focus: Európsky bestseller je po modernizácii. Znižuje spotrebu, no ST nechýba

Toto auto bolo predstavené na autosalóne v Ženeve v roku 1985. Základom bol Ford Sierra, ten však dostal motor z dielne Coswothu. Šestnásťventilový preplňovaný 4-valec dával v súťažnej verzii RS500 220 kW a v civilnej 132 kW. Vzniklo celkom 30 932 kusov, z ktorých najvzácnejšie boli 3-dverové verzie prvej série. Sierra známa obrovským prítlačným krídlom sa zapísala hlboko do sŕdc milovníkov značky, ale aj do histórie motoršportu. Najmä vo Veľkej Británii, takže je logické, že vzkriesenie prebieha práve za Lamanšským prielivom. Nepôjde ale rozhodne o „masovku“. V pláne sú len tri exempláre, ktoré vzniknú na základoch pôvodných Sierr. Tie absolvujú komplexnú modernizáciu vrátane aerodynamického tuningu inšpirovaného originálom a motora.

Prvý exemplár vzniká priamo z originálneho... Foto: CNC Motorsport AWS
Ford Sierra RS500 - 2022 Prvý exemplár vzniká priamo z originálneho Fordu Sierra RS500 so vzácnou 3-dverovou karosériou.
Ford Fiesta ST - 2021 Čítajte viac Ford Fiesta: Modernizácia prináša mild-hybrid aj digitálny kokpit Turbodúchadlom preplňovaný 4-valec bude mať výkon 423 kW, čím prekoná historickú predlohu. Na vývoji motora pracoval priamo Vic Dark, ktorý sa v osemdesiatych rokoch podieľal na motore originálnych Sierr RS500. Zachovaná ostane 5-stupňová manuálna prevodovka. Noví majitelia, ktorým CNC Motorsport AWS ponúkne každý z exemplárov za 185 000 libier, si však na bežných cestách rozhodne nezajazdia. Vozidlá budú totiž upravené podľa dobových predpisov FIA pre skupinu A. Ich využitie sa teda obmedzí na okruhy, presnejšie na súťaže historických okruhových vozidiel. Prvý kus, dokonca s pôvodnou karosériou RS500, má byť hotový začiatkom budúceho roka.
Ford Sierra RS500 - 2022
Ford Sierra RS500 - 2022
+2Ford Sierra RS500 - 2022

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Cosworth #Ford Sierra
Články podľa značiek