Pod šéfom Volkswagenu sa trasie stolička. Práve rozhodujú o jeho budúcnosti

Politika šéfa koncernu VW, zameraná jednoznačne na elektrifikáciu portfólia a radikálne znižovanie nákladov pod ním rozkývala stoličku. Mnohým prekáža aj jeho neochota ku kompromisom a drsnejšie vyjadrovanie.

23.11.2021 12:00
Herbert Diess Foto:
Herbert Diess "leží v žalúdku" nielen odborárom, ale aj niektorým členom správnej rady koncernu Volkswagen.
debata (13)

Najvyššie vedenie koncernu Volkswagen sa práve stretlo, aby prediskutovalo budúcnosť svojho generálneho riaditeľa Herberta Diessa.

Stretnutia sa zúčastňuje šéfka odborov automobilky Daniela Cavallo, ďalej Wolfgang Porsche a Hans Michel Piech, ktorí zastupujú hlavného akcionára koncernu VW, rodinný klan Porsche-Piech. Či definitívne rozhodnutie o Diessovej budúcnosti padne už teraz, zatiaľ nie je jasné.

Konečné rozhodnutie však vraj príde určite ešte pred schôdzou dozornej rady 9. decembra, na ktorej sa bude diskutovať o päťročnom pláne výdavkov VW. Tvrdia to zdroje, oboznámené s rokovaním, o ktorom sú inak len veľmi skúpe informácie a ktoré nechceli byť menované práve kvôli citlivosti tejto záležitosti.

Herbert Diess Čítajte viac Volkswagen vraj plánuje prepustiť až 30-tisíc zamestnancov

Cieľom je v decembri zverejniť nových členov predstavenstva spolu s podrobnosťami o investičných plínoch koncernu a zamestnaneckej politike. Riešením bude pravdepodobne vymenovanie Ralfa Brandstaettera, generálneho riaditeľa značky Volkswagen, do správnej rady, kde prevezme zodpovednosť za skupinu značiek pre masový trh práve od Diessa. Ten však pravdepodobne zostane na čele koncernu aj napriek napätiu ohľadom jeho štýlu riadenia, uviedli zdroje oboznámené so situáciou.

Diess a zástupcovia odborov sa v posledných týždňoch opakovane dostávali do ostrých sporov kvôli jeho štýlu riadenia a elektrifikačnej stratégii spoločnosti v rámci ktorej Diess tvrdo presadzuje čo najskorší nábeh koncernu an výrobu výlučne len elektrifikovaných áut – a to aj za cenu, že takáto transformácia by mohla viesť k strate 30 000 pracovných miest. Toto Diessove vyhlásenie vyvolalo tak búrlivú odozvu, že ho predstavitelia správnej rady museli neskôr zmierniť a korigovať.

VW - motor TSI Čítajte viac Aj VW končí s vývojom spaľovacích motorov. Práve tie ale zaplatia elektrické

A nebolo to prvýkrát. Diess už v minulý rok prenechal zodpovednosť za značku Volkswagen Brandstaetterovi po týždňoch ostrých sporov medzi manažérmi navzájom a medzi manažérmi a odborármi, týkajúcich sa tempa a rozsahu plánov znižovania nákladov. VW odmietol prebiehajúce stretnutie akokoľvek komentovať, ako prvý o ňom informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektrifikácia #správna rada #Herbert Diess
Články podľa značiek