COTY 2022: Poznáme kandidátov na Európske auto roka. Hlási sa aj Čína!

V prvom kole najprestížnejšej európskej ankety sa ocitli nováčikovia z Číny. Či sa im však podarí zdolať zavedených hráčov, je otázne. Veď ambíciu stať sa najlepším autom má až 39 nových modelov. Medzi nimi aj tie, ktoré sme na ceste ešte nevideli.

24.11.2021 16:00
debata
Tento rok sa do zápolenia o titul Európskeho... Foto: COTY
COTY Tento rok sa do zápolenia o titul Európskeho auta roka zapojilo 39 nových modelov. Najväčšou zmenou je obrovský podiel elektromobilov.

Anketa Car of The Year má za sebou prvé kolo. Jury zložená zo 61 novinárov z 23 európskych krajín zverejnila zoznam 39 prihlásených modelov. A je enormne pestrý, pretože v porovnaní s minulými ročníkmi je tu neporovnateľne viac elektromobilov a navyše nových čínskych značiek, ktoré doteraz v Európe nepôsobili. Medzi nováčikmi sa tak ocitlo napríklad čínske elektrické SUV Aiways U5, Lynk&Co 01, ktoré je čínskou verziou Volva XC40, vyrábanou v Holandsku, alebo hybridné SUV MG EHS. Takmer všetky modely sú dnes už minimálne elektrifikované. Platí to aj o úplných novinkách, ktoré sa na európske cesty ešte len chystajú.

Čínske elektrické SUV Aivays má tiež ambíciu na... Foto: Aiways
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020 Čínske elektrické SUV Aivays má tiež ambíciu na titul. Jeho šance si však odhadnúť netrúfame.
COTY - 2021 Čítajte viac COTY 2021: Európskym autom roka je Toyota Yaris. A s náskokom

Napríklad o Renaulte Mégane E-Tech. Silnými kandidátmi budú aj jeho súperi ako Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Ford Mustang Mach-E, VW ID.4 či Tesla Y alebo Škoda Enyaq iV. Kráľom medzi elektromobilmi je ale na zozname prihlásených nepochybne ultraluxusný Mercedes-Benz EQS. S elektrickým modelom po prvýkrát kandiduje dokonca aj Dacia, ktorá nasadila svoj miniatúrny crossover Spring. Elektromobily pravdepodobne ohrozia šance klasických áut, ktoré patrili doteraz k ikonám európskom trhu. Netrúfame si preto odhadnúť, ako dopadne taká Škoda Fabia, Nissan Qashqai, Peugeot 308 alebo Mercedes-Benz triedy C.

Súťažiť bude aj elektrická Dacia Spring. Jej... Foto: Dacia
Dacia Spring Electric - 2021 Súťažiť bude aj elektrická Dacia Spring. Jej hlavnou zbraňou bude relatívne nízka cena.
WCOTY- 2019 Čítajte viac WCOTY 2022: Svetové auto roka má prvých adeptov. Ktorý bude víťazom?

Raritou v zozname je Subaru Outback, ktoré vytrvalo ignoruje éru elektrifikácie, ale rozhodne je zaujímavým autom pre milovníkov klasiky. Takmer isto sa do ďalšieho kola nedostanú superšporty typu Maserati MC20 alebo McLaren Artura. To by sa asi musel stať zázrak. Napokon, viac sa dozvieme už 29. novembra, keď prejdú prihlásené modely prvým veľkým sitom. Výsledkom bude sedem finalistov. Porota novinárov na tom už pracuje, pretože tradičné stretnutie a testovanie na severe Dánska má už za sebou. A to je dobré, pretože vlani musela byť takzvaná etapa Tannistesten kvôli pandémii koronavírusu zrušená.

Kandidáti na Európske auto roka 2022

Značka Model
Aiways U5
Audi E-tron GT, Q4 e-tron
BMW 2 kupé, 2 Active Tourer, i4, iX
Cupra Born
Dacia Spring
DS 4, 9
Ford Mustang Mach-E
Honda HR-V
Hyundai Bayon, Ioniq 5
Kia EV6
Lexus NX
Lynk&Co 01
Maserati MC20
McLaren Artura
Mercedes-Benz C, EQS, T
MG EHS, Marvel R
Nissan Qashqai
Opel Mokka
Peugeot 308
Renault Arkana, Mégane E-Tech
Škoda Enyaq iV, Fabia
Subaru Outback
Tesla Model Y
Toyota Yaris Cross, Highlander
Volkswagen ID.4, Caddy, T7 Multivan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #COTY #Európske auto roka #COTY 2022
Články podľa značiek