InoBat sa vo Voderadoch rozbieha. Kúpil špičkovú batériovú linku

InoBat podpísal kontrakt na dodávku prvej linky na výrobu batérií pre elektromobily s čínskou firmou Wuxi Lead. Malal by byť schopná vyrobiť až 260 000 batérií ročne.

03.12.2021 12:00
Inobar, batérie, Faysal Sohail, Foto: ,
Predseda správnej rady InoBatu Faysal Sohail ukazuje prvé experimentálne články batérií, ktoré sa aktuálne testujú.
debata (32)

Inovatívny batériový startup InoBat Auto ešte v júni tohto roku zahájil prestavbu výrobnej haly pre potreby batériovej fabriky na pozemku s rozlohou 27 000 štvorcových metrov, nachádzajúcom sa vo Voderadoch neďaleko Bratislavy.

Jej kompletná rekonštrukcia je robená tak, aby vyhovovala špecifickým potrebám batériového centra a zároveň aby výrobná hala plnila tie najprísnejšie ekologické kritériá. Ukončenie prestavby, ktorej cena by mala byť približne 50 miliónov eur, je naplánované na 2. kvartál budúceho roku.

Teraz batériový startup zverejnil ďalšiu dôležitú informáciu. Do svojej budúcej továrne už objednal prvú výrobnú linku. Tá by mala byť uvedená do prevádzky do konca budúceho roka a pri plnom vyťažení by mohla produkovať vyše 260 000 batériových článkov ročne.

Linku InoBat objednal od spoločnosti Wuxi Lead, patriacej k popredným svetovým výrobcom týchto zariadení. Tá v minulosti už batériové linky navrhla a predala napríklad automobilkám Volkswagen, Nissan, ale aj americkej Tesle. Marián Boček z InoBat Auto ozrejmil, že Wuxi Lead si vybrali pre flexibilitu a kvalitu ich zariadenia, spojeného s profesionálnou podporou ich technického tímu v Európe.

Inobar, batérie, Faysal Sohail, Čítajte viac InoBat už vo Voderadoch stavia inovatívne batériové centrum

Batérie vyvinuté InoBat Auto už v lete absolvovali bezpečnostné a výkonnostné testy v kórejskom testovacom centre. Pozitívne výsledky dosiahli v rýchlosti nabíjania, životnosti, kapacite, ale napríklad aj v citlivosti na teplotné výkyvy.

Spoločnosť už dokonca uzavrela v apríli tohto roku prvú komerčnú zmluvu, Batérie dodá pre SOR. Ten v Česku vyrába mestské a medzimestské autobusy už viac ako 25 rokov. Vyváža ich do ďalších 12 európskych krajín.

Pri vývoji batérií InoBat využije tzv. High-Throughput Processing (HTP) platformu, ktorá bola vyvinutá americkou spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies, ďalším technologickým partnerom InoBat-u.

Táto patentovaná technológia umožňuje nájsť to správne chemické zloženie batérie pre akékoľvek elektrické vozidlo, presne podľa požiadaviek a špecifikácií cieľového zákazníka. Zároveň umožňuje rôzne chemické kompozície testovať 10-krát rýchlejšie a lacnejšie než je v súčasnosti štandardom.

Kto je InoBat?

Za spoločnosťou InoBat stojí konzorcium investorov a technologických spoločností vrátane vedúceho investora IPM Group, ktorý sa špecializuje na prinášanie prelomových technológií do Európy. Medzi strategických investorov a partnerov patria ČEZ Matador, AEN, MSM Group, Across, Wildcat Discovery Technologies a najnovšie aj ťažobná spoločnosť Rio Tinto.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Voderady #InoBat Auto #batérie pre elektromobily #výroba batérií
Články podľa značiek