Phractyl Macrobat: lietadlo, ktoré vyzerá ako vtákojašter

Phractyl Macrobat má vtáčie nohy, pásové "chodidlá", sklopnú kabínu a krídla, meniace uhol sklonu. Vyzerá trochu ako nepodarok z filmu o transformeroch.

09.01.2022 16:00
Phractyl Macrobat Foto:
Toto by vraj malo naozaj dokázať lietať.
debata (3)

Ak sa na stroj s exotickým názvom Phractyl Macrobat pozriete, tak asi uznáte, že spojenie „avantgardná absurdita“, ktorým ho niektorí novinári nazvali nie je vôbec prehnané. Veď ako inak nazvať niečo, čo, aspoň podľa slov jeho tvorcov, „štartuje temer ako VTOL“. Presnejšie e-VTOL, pretože má mať elektrický pohon.

A popri tom to má vtáčie nohy, sklopnú kabínu, namiesto kolies pásové chodidlá a pohyblivé krídla, meniace uhol svojho sklonu. Unikátny koncept pochádza z dielne afrického startupu Phractyl. Pásové nohy mu dávajú väčšiu stabilitu na nerovnom teréne, než štandardné kolesá. „Nohy“ majú kĺby, schopné nakláňať „telo“ – teda kabínu.

Phractyl Macrobat
Phractyl Macrobat
+4Phractyl Macrobat

Tá sa pri štarte skloní do takmer 45-stupňového uhla a mierne zmení uhol krídel – v tej chvíli vyzerá skutočne ako vták, chystajúci sa vzlietnuť. Štart nie je celkom kolmý, ale vzhľadom na tvar, bude stroj stúpať do výšky a pritom sa mierne pohybovať aj dopredu. Preto o tomto štarte hovoria tvorcovia Macrobatu ako o „temer vertikálnom“.

Rovnakým spôsobom by mal stroj aj pristávať, takže pilot pod sebou nebude vidieť nič, pretože kabína bude naklonená nahor. Bude sa musieť spoľahnúť výlučne na prístroje a popritom napríklad pozorovať obláčiky.

Prvé návrhy ukazujú jednomiestny stroj s doletom 150 km, s maximálnym užitočným zaťažením 150 kg a rýchlosťou až 180 km/h. Ľudia zo startupu Phractyl tvrdia, že by mohol byť pilotovaný alebo aj diaľkovo riadený a podľa potreby by slúžil na prepravu pasažierov alebo nákladu. Do úvahy totiž prichádza aj väčšia verzia v štýle aerotaxi.

Počiatočné využitie Macrobatu by malo byť na rekreačné lety, prepravu ľahšieho nákladu, presun lekárov alebo záchranárov do miest s komplikovaným terénom, inšpekciu infraštruktúry alebo by mohol slúžiť aj poľnohospodárom, napríklad ako práškovacie lietadlo.

tetra Čítajte viac Tetra Mk-5: Jednomiestne lietadlo s 32 vrtuľami ide do výroby!

Zatiaľ Macrobat existuje iba ako počítačový koncept. Ak sa pozriete na web startupu Phractyl, uvidíte, že pracujú na jednoduchších testoch, zameraných na aerodynamiku krídiel a samozrejme – zháňajú peniaze na postavenie zmenšeného prototypu. Ako sa však na Macrobat pozeráme, úprimne povedané, prekvapilo by nás, ak by sa niekedy aj skutočne vzniesol v reálnej veľkosti do vzduchu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietadlá #startup #VTOL #e-VTOL #Phractyl Macrobat
Články podľa značiek