Fraška s EČV sa končí. Štát už nebude nakupovať ultrapredražené tabuľky!

Namiesto sumy 7,17 eura za kus bez DPH zaplatí štát za jednu tabuľku pre EČV len 3,95 eura. To je o 45 percent menej ako doteraz.

05.01.2022 20:00
debata (63)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Asi k najzaujímavejším dlhodobým biznisom s nejasným pozadím, ktorý sa tiahol naprieč niekoľkými vládami a nikto ho nevedel alebo nechcel ukončiť, patrí ten s tabuľkami pre evidenčné čísla áut. S trochou zveličenia možno napísať, že štát ich nakupoval za takú cenu, že by kľudne mohli byť ozdobené aj Swarovského krištáľmi.

VIDEO: Mikulec: Ministerstvo vnútra bude nakupovať tabuľky s evidenčným číslom lacnejšie.
Video

Na výrobu značiek mala prakticky od deväťdesiatych rokov minulého storočia faktický monopol firma Turčan delta. Ako sa k „nepriestrelnej zmluve“ dostala a ako vtedy prebiehalo výberové konanie sa už nedozvieme, podklady boli totiž medzičasom skartované.

evidenčné číslo, ŠPZ Čítajte viac Súkromný ‘značkový‘ biznis trvá. Na prenositeľnosť EČV v budúcom roku zabudnite!

Táto pochybná zmluva na tabuľky pre poznávacie značky (EČV) za dvojnásobnú cenu skončila v roku 2019. Následne bolo vypísané výberové konanie na nového dodávateľa EČV. Avšak pomerne neskoro a nekvalitne, takže bolo zrušené a vyhlásené opäť, aby sa následne stalo takmer „nekonečným“. Ako je to možné?

Vždy, keď sa blížil termín ukončenia zadávania ponúk, nejaká iná „zaujímavá“ firma zrazu napadla podmienky súťaže, konanie bolo preto zastavené a celý administratívny kolotoč začínal odznova. Rôzne takéto námietky sa objavili dokonca sedemnásťkrát!

„Nemáme nespochybniteľné dôkazy o tom, že by námietkové konania boli iniciované zámerne. Je však potrebné zdôrazniť, že žiadna z podaných námietok nebola úspešná,“ vyhlásilo ministerstvo vnútra. Podľa neho pri akomkoľvek verejnom obstarávaní umožňuje platná právna úprava v štádiu pred podaním ponúk podávať neobmedzené množstvo námietok, „prakticky donekonečna“.

„Verejné obstarávanie sme vyhlásili už v novembri 2020, bohužiaľ, sme ho boli schopní uzavrieť až na sklonku roka 2021. Dochádzalo k mnohým obštrukciám tretích strán…“ vysvetlil minister vnútre Roman Mikulec.

policia, policajt, pokuta, kontrola, Čítajte viac Tabuľka s EČV: Kedy ju smie policajt zadržať?

Napokon bolo obstarávanie predsa len dokončené a spolu s ním skončil aj dve dekády trvajúci faktický monopol spoločnosti Turčan Delta. Úplne nepochopiteľné je, že táto spoločnosť istý čas vlastnila dokonca aj autorské práva na dizajn vyrábaných značiek, vrátane fontu – takže štát držala v absolútnom šachu.

Novým dodávateľom bude česká spoločnosť SPM Security Paper Mill, s ktorou ministerstvo podpísalo rámcovú dohodu koncom decembra. Tá dodáva tabuľky (o niečo lacnejšie) aj v Českej republike. Ministerstvo vnútra (MV) SR bude nakupovať tabuľky s evidenčným číslom vozidla lacnejšie. Namiesto sumy 7,17 eura za kus bez DPH zaplatí za jednu 3,95 eura, čo predstavuje 45-percentnú úsporu. Len v roku 2022 je na základe novej zmluvy predpokladaná úspora minimálne 3,5 milióna eur. Vyššiu cenu za kus oproti ČR zdôvodnil minister Mikulec náročnejšou logistikou a inými požiadavkami na ochranné prvky.

Tabuľky by si v budúcnosti mohol podľa štátneho tajomníka Ministerstva vnútra Jána Lazara štát zabezpečovať aj sám. „Štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne MV SR je v záverečnej fáze verejného obstarávania na dodávku technológie na výrobu tabuliek evidenčných čísel,“ načrtol s tým, že cena by mohla byť ešte nižšia. O podrobnostiach bude informovať neskôr.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #ečv #tabuľky pre EČV #Turčan Delta #SPM Security Paper Mill
Články podľa značiek