Renault Austral: Nástupca Kadjaru sa predvádza v ‘maskáčoch‘. Príde na jar

Nové kompaktné SUV Renaultu zastúpi v ponuke pôvodný Kadjar. Vzdá sa však naftových motorov. Pod kapotou sa objaví nový 48 V mild-hybridný motor 1,2 TCe. Teda s objemom, s ktorým Renault nedávno skoncoval.

12.01.2022 18:00
debata
Renault Austral už absolvuje tisíce testovacích... Foto: Renault
Renault Austral - testovacie prototypy 2022 Renault Austral už absolvuje tisíce testovacích kilometrov v kamufláži. Celkovo ich musí odjazdiť takmer dva milióny.

Už koncom roka vyložil Renault karty ohľadom budúcnosti SUV Kadjar. Prekvapil tým, že priameho nástupcu vlastne nedostane. Francúzska značka sa rozhodol prísť na trh s novým modelom aj s novým názvom. Z Kadjaru sa tak stane Renault Austral. Toto označenie vychádza z latinského slova „australis“, čo znamená „južný“. Renault tvrdí, že evokuje teplo, cestovanie a ľahko sa vyslovuje ľuďom na celom svete. V každom prípade bude, tak ako v minulosti Kadjar, opäť blízkym príbuzným Nissanu Qashqai. Budú mať identickú platformu CMF-C. A keďže Austral to má namierené k prvým zákazníkom už na jar, automobilka uvoľnila snímky zamaskovaných predprodukčných prototypov.

Renault Austral - 2022 Čítajte viac Renault Austral: Kadjar dostal ‘padáka‘. Nahradí ho SUV s novým názvom

Tie to nemajú ľahké, keďže flotila približne 100 testovacích vozidiel musí najazdiť dva milióny kilometrov. Deväťsto vodičov absolvuje približne 600 000 kilometrov v reálnej premávke vo Francúzsku, v Nemecku, Španielsku a v Rumunsku, a ďalších 1 400 000 km na testovacích okruhoch. To má priniesť Australu potrebnú spoľahlivosť a overiť platnosť počítačových simulácií. Ako naznačujú fotografie, Austral bude dizajnovo čiastočne čerpať z nového elektrického Mégane E-Tech, i keď čisto elektrická verzia sa zatiaľ nechystá. A keď sme pri technike, spomeňme, že Renault naznačil aj skladbu motorov. Milovníci nafty z nej ale radosť mať nebudú.

Aj s kamuflážou Austral neutají dizajnovú... Foto: Renault
Renault Austral - testovacie prototypy 2022 Aj s kamuflážou Austral neutají dizajnovú príbuznosť s novým elektrickým Mégane E-Tech, ktorý sa posunul bližšie k triede crossoverov.
Podobne ako Qashqai, staví aj Austral výlučne ne elektrifikované benzínové pohony. Okrem 12 V mild-hybridu s motorom 1,3 TCe a nového 48 V mild-hybridu s motorom 1,2 TCe sa predstaví aj ako hybrid E-Tech, ktorý by mal kombinovať elektromotor s výkonom 147 kW, napájaný benzínovým 4-valcom s objemom 1,5 litra, pravdepodobne atmosférickým. Renault sľubuje nízku spotrebu aj emisie. Pohon oboch náprav sa ale očakáva len vo verzii s klasickým spaľovacím motorom 1,3 TCe, prevodovkou CVT a 12 V mild-hybridnou podporou. Viac sa dozvieme na jar, keď má Austral naplánovanú premiéru.
Renault Austral - testovacie prototypy 2022
Renault Austral - testovacie prototypy 2022
+2Renault Austral - testovacie prototypy 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Nissan Qashqai #Renault Kadjar #Renault Austral
Články podľa značiek