Bugatti strká hlavu do piesku. S jazdou českého miliardára nechce mať nič spoločné

Jazda českého miliardára rýchlosťou vyše 400 km/h vyvolala množstvo negatívnych reakcií. Automobilka Bugatti sa teraz snaží od svojho zákazníka dištancovať.

07.02.2022 16:00
chiron Foto:
Bugatti Chiron českého miliardára Radima Passera na nemeckej diaľnici.
debata (10)

O jazde českého miliardára Radima Passera, ktorý na diaľnici medzi nemeckými mestami Berlín a Hannover (v úseku, kde je neobmedzená rýchlosť) na svojom Bugatti Chiron dosiahol maximálnu rýchlosť 417 km/h sme písali pred niekoľkými dňami.

Podnikateľ totiž zverejnil videozáznam zo svojej jazdy na serveri YouTube. Uviedol pritom, že nahrávka vznikla minulý rok na 10 kilometrovom rovnom úseku diaľnice s tromi jazdnými pruhmi, kde bola dobrá viditeľnosť. „Bezpečnosť bola prioritou,“ uviedol. Video sa stalo virálnym, počet jeho zhliadnutí sa v čase písania tohto textu blížil k 9 miliónom a medzičasom zaujalo aj nemeckých politikov.

Vyzerá to tak, že aj keď český milionár neporušil žiadne predpisy, polícia ho napokon stíhať bude a hrozí mu nielen mastná pokuta, ale aj väzenie. Nemecké ministerstvo dopravy v oficiálnom vyhlásení uviedlo, že „odmieta akékoľvek správanie v cestnej doprave, ktoré vedie alebo môže viesť k ohrozeniu používateľov cestných komunikácií“. Dodalo, že aj keď je v niektorých úsekoch neobmedzená rýchlosť, tak vodiči môžu aj tak jazdiť len takou rýchlosťou, pri ktorej si dokážu udržať kontrolu nad vozidlom.

Bugatti Chiron - Radim Passer Čítajte viac Nemecká polícia už vyšetruje českého milionára za jazdu rýchlosťou 417 km/h

Nemci teraz hľadajú nejakú aspoň trochu legitímnu zámienku, aby mohli Passerovi jeho extrémnu jazdu „spočítať“. Napríklad nemecká polícia ju možno bude považovať za nelegálne preteky, keďže cieľom bolo ísť čo najrýchlejšie. Takáto interpretácia však vyzerá byť naozaj pritiahnutá za vlasy, keďže Passer evidentne s nikým nepretekal, iba skúšal maximálnu rýchlosť svojho auta.

Niektorí prokurátori však vyhlásili, že takúto jazdu možno kvalifikovať ako bezohľadnú, pretože v jej čase boli v danom úseku aj iní vodiči a on ich svojím správaním ohrozoval. V každom prípade jeho jazda opäť otvorila polemiku o opodstatnenosti neobmedzenej rýchlosti na nemeckých diaľniciach.

A v Bugatti zistili, že vďaka celej kauze majú „maslo na hlave“ aj oni a mení sa z ich pohľadu na PR katastrofu. Vo vyhlásení pre server CarScoops sa vyjadrili, že situáciu nebudú komentovať, pretože aktuálne prebieha jej vyšetrovanie.

Ak by pritom zostali, bolo by to v poriadku. Lenže v Bugatti sa rozhodli, že sa, z nášho pohľadu veľmi nešťastným spôsobom, pokúsia vylepšiť svoj imidž, ktorému polemika a množstvo negatívnych reakcií na Passerovu jazdu evidentne neprospievajú .

A preto vyhlásenie doplnili a rozšírili. Tvrdia v ňom, že „pre nás ako spoločnosť je najvyššou prioritou zodpovedné správanie voči zákazníkom, akcionárom, zamestnancom a spoločnosti, predovšetkým však rešpektovanie zákonov a interných smerníc Bugatti. Pri jazde v cestnej premávke sa človek podľa nás vždy musí správať zodpovedne. Ako spoločnosť odmietame/diš­tancujeme sa od akéhokoľvek správania na ceste, ktoré vedie ku konkrétnemu ohrozeniu účastníkov cestnej premávky,“

V Bugatti by skrátka strašne chceli, aby sa celá táto kauza zúžila na kritiku nezodpovedného správania sa konkrétneho jednotlivca. Otázka, prečo potom Bugatti stavia vozidlá, schopné dosiahnuť extrémne rýchlosti tak, aby boli homologizované na jazdu v bežnej premávke a či takto priamo nepodporuje nebezpečnú a druhých ohrozujúcu jazdu, je pre túto značku zjavne veľmi nepríjemná a celú vinu sa snaží presunúť na českého milionára. A to je prinajmenšom alibistické.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti Chiron #neobmedzená rýchlosť #Radim Passer
Články podľa značiek