Ford chce konkurovať Tesle. Možno preto vytvorí úplne novú značku

Ford chcel do roku 2025 investovať do výroby elektromobilov 30 miliárd dolárov. Teraz plánuje túto sumu navýšiť o ďalších 20 miliárd.

16.02.2022 12:00
Ford Foto:
Ford možno vytvorí novú značku pre elektromobily.
debata (10)

Spoločnosť Ford plánuje veľkú reorganizáciu, ktorej cieľom je prechod k elektrickej budúcnosti značky a snaha vytvoriť plnohodnotnú konkurenciu americkej Tesle. Pre agentúru Bloomberg to potvrdili zdroje priamo z vedenia spoločnosti.

To je od automobilky, ktorej ekonomická kondícia donedávna nebola najlepšia, pomerne odvážny plán. Na druhú stranu – minulý rok sa opäť vrátila k zisku. Ten bol až 17,9 miliardy dolárov po strate 1,3 miliardy, vyprodukovanej v roku 2020. Aby sme však krotili optimizmus – za tento výsledok vďačí Ford ani nie vlastným autám, ale svojmu podielu v „americkom zázraku“, automobilke Rivian, ktorá v roku 2021 vstúpila na burzu – a to naozaj impozantne.

Ford chce v snahe dotiahnuť sa na Teslu, okrem už skôr deklarovaných záväzkov, do rozvoja elektromobility „naliať“ ďalších 20 miliárd dolárov – a to v priebehu najbližších desiatich rokov. Aby bolo jasné – ide o sumu nad rámec 30 miliárd, ktoré chce automobilka do rozvoja výroby elektromobilov investovať do roku 2025. A navyše investuje 11,4 miliardy dolárov do vybudovania troch tovární na batérie spolu s s juhokórejským SK Innovation a závodu na výrobu elektrických vozidiel v Tennessee.

Rivian-R1S Čítajte viac Prichádza nová automobilka Rivian! Už teraz má kapitál vyše 10 miliárd dolárov

Tento krok je súčasťou snahy generálneho riaditeľa Jima Farleyho narušiť dominanciu Tesly v elektromobiloch. A investori tejto odvážnej vízii vcelku veria, v januári totiž nakrátko stúpla trhovú hodnotu spoločnosti nad 100 miliárd dolárov. V rámci snahy o zásadnú zmenu Ford počíta aj so zmenou celej svoje organizačnej štruktúry. Preto plánuje prijať zatiaľ bližšie nešpecifikovaný počet inžinierov špecializujúcich sa na disciplíny, ktoré sú pre spoločnosť relatívne nové, ako je chémia batérií, umelá inteligencia a softvér pre elektromobily.

A čo je najdôležitejšie: v rámci plánovanej reorganizácie by spoločnosť odčlenila výrobu exkluzívnejších elektromobilov, čo by znamenalo vytvorenie novej značky. Pre Bloomberg to potvrdili ľudia zvnútra spoločnosti, ktorí chceli zostať v anonymite, pretože tento zámer doteraz nebol zverejnený.

Ford Bronco - 2021 Čítajte viac Ford Bronco: Americký hit sa chystá do Európy. Zachráni predaje?

Tento krok je plánovaný s úmyslom podchytiť nových investorov, ktorí v súčasnosti masívne podporujú novovznikajúce „elektrické“ startupy. Samotný Ford by sa naďalej sústredil na „masové“ elektromobily. Ford tieto informácie odmietol komentovať.

Za všetko však hovorí fakt, že Ford angažoval Douga Fielda, bývalého šéfa automobilového projektu Apple a muža, ktorý stál pri zrode Tesly Model 3. Ten podľa zdrojov priamo z automobilky mimoriadne úzko spolupracuje s jej šéfom a pripravujú už spomínanú radikálnu reštrukturalizáciu. Ak všetko pôjde dobre, Ford by chcel, aby už na konci tejto dekády bolo každé druhé nim vyrobené predané auto elektromobilom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #elektromobilita #Rivian
Články podľa značiek