Volvo ako prvá automobilka zastavila dodávky aj výrobu áut v Rusku

Volvo s okamžitou platnosťou zastavilo predaj svojich áut v Rusku, rovnako ako aj výrobu nákladných áut v Kaluge. Zákaz platí až do odvolania.

28.02.2022 16:00
volvo kaluga Foto:
Spoločnosť Volvo Cars zastavila predaj osobných áut v Rusku a AB Volvo aj výrobu nákladných v ruskej Kaluge. Zákaz platí až do odvolania.
debata (7)

Švédska automobilka Volvo Cars v pondelok oznámila, že až do odvolania pozastaví dodávky áut na ruský trh a stane sa tak prvou veľkou globálnou automobilkou, ktorá tak urobí. Dôvodom sú sankcie, uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajine.

Vo vyhlásení zaslanom e-mailom spoločnosť uviedla, že rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu „potenciálnych rizík spojených s obchodovaním s materiálom s Ruskom vrátane sankcií uvalených EÚ a USA.“

„Volvo Cars nebude až do odvolania dodávať žiadne autá na ruský trh,“ uviedla spoločnosť. Aktuálne nie jasné, či sa autá, ktoré automobilka vyváža do Ruska, vyrábajú v Európe alebo v Číne. Ruský trh nepatrí pre Volvo k ťažiskovým, pokiaľ ide o predaje, v uplynulom roku tam švédska automobilka predala približne 9-tisíc áut.

Opel Antara - Rusko Čítajte viac Automobilky už zastavujú vývoz áut do Ruska. Z cenníkov sú zdrapy papiera

Podľa údajov z odvetvia predalo Volvo v roku 2021 v Rusku približne 9 000 áut. Inou vecou je však predaj nákladných áut značky Volvo. Rovnaké rozhodnutie totiž už skôr oznámila spoločnosť AB Volvom ktorá v Rusku zastavila nielen predaj nákladných áut, ale aj ich výrobu, ktorá bežala v jedinej ruskej továrni tejto značky v Kaluge.

Tá sa nachádza necelých 200 kilometrov od Moskvy a zamestnáva približne 700 ľudí. Ročne sa v nej vyrobí približne 32-tisíc nákladných áut. V Rusku nákladná divízia AB Volvo generuje približne tri percentá svojich tržieb.

Sme zvedaví, ako sa k aktuálnej situácii a invázii postavia ďalšie veľké automobilky – hlavne tie, patriace pod koncern Stellantis, ďalej napríklad mladoboleslavská Škoda, Renault, alebo Mercedes-Benz.

Aktualizácia 2. 3. 15:00:

Postupne sa pridávajú v priebehu tohto týždňa aj ďalšie, väčšina z nich dočasne pozastavuje výrobu s odôvodnením rizikového prostredia a nedostatku dielov. Urobil tak už Mercedes-Benz, Renault a pridávajú sa postupne ďalšie, Škoda v čase tejto aktualizácie ešte v Rusku vyrábala.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #sankcie proti Rusku #AB Volvo #predaj áut v Rusku
Články podľa značiek