S koncom 3G sietí automobilky nerátali. Vypadávajú im dôležité systémy

Vypnutie 3G sietí spôsobí, že v mnohých autách prestanú fungovať aj núdzové volania a lokalizácia pri nehode. Niektoré automobilky situáciu riešia, iné "strkajú hlavu do piesku".

04.03.2022 14:00
Škoda Octavia - núdzové volanie e-Call Foto:
S odpojením 3G sietí môže prestať fungovať aj núdzové volanie e-Call. (Ilustračné foto)
debata

S príchodom 5G sietí a masívnym rozšírením 4G/LTE siete pre dátové prenosy začínajú operátori vypínať staršie siete. Len pred pár dňami oznámil tento krok aj slovenský Orange. Ten svoje 2G aj 3G siete bude postupne vypínať do roku 2030.

Vypínanie starších sietí prebehne v dvoch fázach. 3G sieť na Slovensku, ktorá je aktuálne dostupná pre 95 percent populácie, vypne do 31. 12. 2024. Vypnutie 2G siete prebehne následne, medzi rokmi 2028 –2030. Pre väčšinu zákazníkov je to dobre, pretože v súčasnosti sa dátové prenosy uskutočňujú takmer výhradne cez 4G/LTE siete. Aby operátori mohli naplno rozvíjať novšie generácie sietí, potrebujú viac frekvenčného spektra, ktoré takto získavajú.

Komu to ale vadí, sú automobilky, Tie totiž po technologickej stránke trochu zaspali dobu, navyše mnohé autá jazdia po cestách vyše 10 rokov a najnovšie technológie prenosu dát sú pre ne bez „upgradu“ nedostupné. Bohužiaľ sa to týka aj systémov, ktoré sú kritické. Niektoré automobilky situáciu riešia, iné to nechávajú na zákazníkov.

Car-data-is-increasingly-being-used-by-law-enforcement-in-criminal-cases Čítajte viac Paranoja? Autá si vás nahrávajú, s dátami sa obchoduje. Obavy sú na mieste

A o čo vlastne ide? Napríklad minulý týždeň stratili v zámorí milióny majiteľov vozidiel množstvo bezpečnostných funkcií založených na predplatených, respektíve zdarma poskytovaných dátových službách, vrátane automatických upozornení na kolíziu a tiesňových volaní a informácií o aktuálnej dopravnej situácii, keďže spoločnosť AT&T 3G sieť vypla. A elektronika v starších autách 4G/LTE „nepozná“, nevie cez tento štandard dáta prenášať. Ďalší veľkí operátori plánujú postupne vypínať 3G siete do konca roku a rovnaká situácia je aj v Európe.

Automobilky o tejto situácii vedeli. Niektoré k nej pristúpili aktívne, iné „strčili hlavu do piesku“. Volkswagen a Audi napríklad spolupracujú s treťou stranou, aby sa vyhli strate konektivity v dôsledku vypínania 3G sietí. Využívajú zariadenie od technologickej spoločnosti Mojio. To sa pripojí k vozidlu a zaistí, že služby, ako sú upozornenia na nehodu, núdzové volania, asistenčné služby a lokalizácia ukradnutého vozidla, zostanú aktívne aj po vypnutí 3G. Aktuálne problém s konektivitou starších áut neriešia tak veľké spoločnosti, ako Nissan, Mercedes-Benz alebo Toyota.

Hyundai - komunikácia autonómnych áut Čítajte viac Takto chce Hyundai komunikovať s okolím. Aj bez diód a displejov

Tento problém sa len v zámorí podľa analytikov dotkne v najbližších mesiacoch minimálne troch miliónov áut, ktoré prídu aspoň dočasne úplne bez náhrady o dôležité služby, vrátane lokalizácie auta pri nehode a núdzového volania, čo ich majiteľov určite nenadchne.

Nie je to úplne dobrý prístup, ani preto, že podľa väčšiny analýz budú mať automobilky čoraz väčšie príjmy práve z „prepojených“ online služieb. General Motors napríklad očakáva, že príjmy zo softvéru a online služieb porastú do roku 2030 takmer o 50 percent ročne.

Pre automobilky je dôležité tento problém vyriešiť nielen preto, že staršie vozidlá môžu stratiť dôležité a v niektorých prípadoch dokonca povinné bezpečnostné funkcie, založené na dátach. Zároveň môžu nielen prísť o potencionálnych klientov, ale aj o príjmy z týchto online služieb. Na uvoľnené miesto sa totiž tlačia technologickí giganti ako Google a Apple, ktorá sa čoraz viac sústreďujú na automotive segment. Ak ľudia uprednostnia riešenia tretích strán pred zabudovanými riešeniami v autách, automobilky prídu zároveň o množstvo dát a personalizovaných informácií, ktoré sú nevyhnutné pre poskytovanie online služieb „na mieru“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Car2Car #online služby #prepojené autá #3G siete #vypínanie 3G #prenájom softvéru
Články podľa značiek