Vietnamci chcú v USA ročne vyrábať 150-tisíc áut, postavia vlastnú fabriku

Vietnamská automobilka VinFast už vstúpila na európsky trh, teraz plánuje expanziu do USA.

08.04.2022 14:00
vinfast  service-vf8 Foto:
Vinfast VF8 sa má vyrábať v USA. Vietnamci tam celkovo chcú preinvestovať štyri miliardy dolárov.
debata (4)

Keď sa hovorí o ázijských automobilkách, tak automaticky sú tým myslené japonské, kórejské alebo čínske koncerny. Mladú a mimoriadne ambicióznu automobilku so silným finančným krytím majú však aj Vietnamci. Nedávno sme o nej písali v súvislosti s jej snahou výraznejšie sa presadiť na vyspelých západoeurópskych trhoch.

Volá sa VinFast, vznikla v roku 2017, patrí do koncernu Vingroup a stojí za ňou miliardár Pham Nhat Vuong. Na niektorých európskych trhoch už ponúka svoje dva modely čisto elektrických áut, ktoré mimochodom vôbec nevyzerajú zle. Volajú sa VF8 a VF9, majú pomerne ambiciózne ceny, no sľubujú dojazd nad 500 km. Viac sme o nich písali v tomto článku:

vinfast Čítajte viac VinFast: Európu chce dobyť vietnamská automobilka. Dizajn navrhli Taliani!

Vietnamská automobilka najnovšie oznámila, že plánuje investovať celkovo 4 miliardy dolárov do svojho prvého výrobného komplexu v USA, nachádzať sa bude v Severnej Karolíne. A nejde len o prázdne reči. Výstavba by sa totiž mala začať už v tomto roku, len čo spoločnosť získa potrebné povolenia. Dokončená by mala byť v lete 2024 a jej počiatočná kapacita by mala byť 150-tisíc áut ročne.

„Transformačný projekt firmy VinFast prinesie do nášho štátu mnoho kvalitných pracovných miest a tiež zdravšie životné prostredie, keďže na cesty príde viac elektrických áut a to pomôže redukcii emisií skleníkových plynov,“ uviedol vo vyhlásení guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper, ktorý zároveň povedal, že ide o jednu z najväčších jednorazových investícií v rozvoji tohto amerického štátu.

K vietnamskej továrni sa dokonca vyjadril aj americký prezident Joe Biden. Ten povedal, že investícia spoločnosti VinFast, ktorá vytvorí viac ako 7000 pracovných miest, je „najnovším príkladom mojej ekonomickej stratégie pri tvorbe nových pracovných miest“.

„Je pokračovaním nedávno zverejnených oznámení od spoločností ako GM, Ford a Siemens, ktoré sa rozhodli opäť investovať v Amerike a vytvoriť tu pracovné miesta,“ doplnil Biden, ktorý si stanovil ambiciózny cieľ, aby polovicu predaných nových áut do roku 2030 tvorili elektromobily.

Video

VinFast chce v USA vyrábať nielen elektrické SUV, ale aj autobusy a plánuje tam postaviť aj baterkáreň. Spoločnosť už dokonca zverejnila „americkú“ štartovaciu cenu svojho elektrického SUV VF8 – začne na úrovni 41 000 dolárov.

Elektromobil VF8 bude mať maximálny výkon až 300 kW a sľubuje dojazd vyše 500 kilometrov podľa testovacej procedúry WLTP. Maximálny krútiaci moment má 620 Nm a na stovku bude auto schopné zrýchliť za 5,5 sekundy. Pre porovnanie, konkurenčné SUV Tesly začína na cene cca 63 000 dolárov.

VinFast tento rok plánuje globálne predať 42 000 elektric­kých áut.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #VinFast #vietnamská automobilka #VF8
Články podľa značiek