Rusi zúfalo hľadajú dodávateľov súčiastok. Najnovšie to skúšajú v Iráne

Rusom kvôli sankciám chýba množstvo dielov na výrobu nových áut. Preto ich skúšajú zohnať v Ázii.

06.05.2022 14:00
autovaz Foto:
Ani ruský AutoVaz nemá dostatok dielov na kompletovanie nových áut.
debata (65)

Tisíce zamestnancov ruských automobiliek bolo prepustených a vo väčšine z nich výrobné pásy stoja, pretože západné sankcie tvrdo zasiahli výrobu áut a ešte viac zhoršili pretrvávajúci nedostatok komponentov, potrebných na ich kompletizáciu.

Výrobu v Rusku zastavila absolútna väčšina zahraničných producentov. Napríklad Volvo, Mercedes-Benz, BMW, celý koncern Stellantis aj celý koncern Volkswagen. Pre nedostatok komponentov však stoja aj ďalšie podniky vrátane AvtoVazu, výrobcu Lád, ktorý presunul celozávodnú dovolenku z leta na apríl. Vyrába len niekoľko automobiliek, miestnych, čínskych a kórejských, ktoré sa k sankciám nepridali. Aj preto Rusi „zháňajú“ potrebné diely, všade, kde sa dá. A vyzerá to tak, že aktuálne sa to dá len v Ázii.

AvtoVaz - 50. rokov Čítajte viac Rusi budú vyrábať autá bez katalyzátorov! Aj tak bežia len štyri závody

Hossein Bahrainian z iránskeho Zväzu výrobcov automobilových dielov vyhlásil, že „prominentný ruský výrobca automobilov“ požaduje diely z Iránu, pričom meno automobilky zatiaľ nechcel konkretizovať. Povedal však, že táto konkrétna automobilka požaduje brzdové diely, airbagy, diely klimatizácie, bezpečnostné pásy, alternátory, elektrické ovládania okien a celý rad ďalších komponentov.

Pre Rusko je ich dovoz z tejto krajiny schodnou cestou, nakoľko na Irán aj Rusko sa síce vzťahujú sankcie USA, avšak vývoz iránskych áut a autodielov nepodlieha sankciám. A nepodlieha im ani dovoz áut do Iránu. Teherán však je v tomto smere samostatný, autá nedováža autá z USA a prakticky ani z Európy už od roku 2018. K obmedzeniu prišlo po tom, čo USA odstúpili od jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami a uvalili na Irán ropné a bankové sankcie.

autovaz Čítajte viac Renault sa vraj vzdá podielu v Lade za jediný rubeľ. Daruje ho NAMI!

Navyše spolupráca medzi Iránom a Ruskom v oblasti automotive už existuje, Irán tam vyvážal napríklad automobilové chladiče, systému na upevnenie motora, respektíve kolies. Teherán a Moskva mali v posledných rokoch úzke ekonomické a aj politické vzťahy, najmä po tom, čo Rusi Iránu pomohli uviesť do prevádzky jeho jedinú jadrovú elektráreň.

Túto snahu podporuje aj iránsky Zväz výrobcov automobilových dielov, ktorý vyhlásil, že „vzhľadom na požiadavku ruskej automobilky na spoluprácu s iránskymi výrobcami zariadení môžu spoločnosti, ktoré majú kapacitu zásobovať Rusko, čo do kvality a kvantity výroby, skúsiť šťastie a presadiť sa na trhu nášho severného suseda,“ vyhlásili predstaviteli­a zväzu.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #ruské automobilky #výroba áut v Rusku
Články podľa značiek