Volkswagen investuje 10 miliárd eur do výroby elektromobilov v Španielsku

Volkswagen chce v Španielsku vyrábať nielen elektrické autá, ale aj batérie. Vybuduje tam kompletný ekosystém dodávateľov a postaví solárny park.

10.05.2022 12:00
volkswagen Foto:
Volkswagen plánuje najväčšiu priemyselnú sólo investíciu v histórii Španielska.
debata

Investícia vo výške 10 miliárd eur, ktorú plánuje koncern Volkswagen do výstavby infraštruktúry pre výrobu elektromobilov v Španielsku je vôbec najväčšou priemyselnou sólo investíciou v tejto krajine. Okrem koncernu sa na ambicióznom „elektrifikačnom programe“ s názvom Future: Fast Forward budú podieľať aj SEAT s.a. a španielska vláda.

Jeho súčasťou je aj výstavba novej „gigafaktory“, teda baterkárne v meste Sagunto. Jej výstavba by mala začať už v prvom štvrťroku budúceho roku a vďaka vznikne 3 000 nových pracovných miest.

VW Trinity - 2026 Čítajte viac Volkswagen za vyše 2 miliardy postaví experimentálnu továreň vo Wolfsburgu

Aj vďaka tejto továrni Volkswagen začne vyrábať v Španielsku elektromobily dokonca hneď v dvoch továrňach – v Martorelle a v Pamplone. Koncern sa zároveň zaviazal, že v krajine vytvorí kompletný ekosystém dodávateľov – od spracovania lítia až po finalizáciu batérií a navyše pre svoju gigafaktory postaví aj solárny park, ktorý ju bude zásobovať zelenou energiou. Volkswagen do nej investuje približne 3 miliardy eur.

Gigafactory bude mať ročnú výrobnú kapacitu 40 GWh a bude zásobovať batériami už zmienené továrne v Martorelle a Pamplone. Do roku 2030 bude zamestnávať viac ako 3000 ľudí a stáť bude na ploche 200 hektárov. Jej výstavba sa začne v prvom štvrťroku 2023 a výroba v nej bude zahájená v roku 2026.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Volkswagen #VW #elektromobilita #výroba elektromobilov #solárny park
Články podľa značiek