‘Servisáci‘ chcú, aby si ľudia príchod polície k nehode zaplatili

Zväz autoservisov chce, aby výjazd polície k nehode bol za úhradu. Platiť by mal ten, kto ju privolá, nie vinník.

09.05.2022 06:00
nehoda auto Foto:
Zväz autoservisov chce, aby pri nehode bez zranenia nielen nebolo nutné volať políciu, ale ani sa dohodnúť na vinníkovi.
debata (30)

Schválená novela cestného zákona spočíva v preklasifikovaní dopravnej nehody, pri ktorej došlo len k hmotnej škode na niektorom z vozidiel, na škodovú udalosť.

Novou úpravou legislatívy by sa tak malo umožniť účastníkom škodovej udalosti plne využiť právo vybaviť si vec formou náhrady škody prostredníctvom poisťovne. A to aj bez prítomnosti policajta na mieste. Výška spôsobenej škody už nehrá rolu. Viac sme o nej písali v tomto článku:

nehoda ľudia autá Čítajte viac K nehodám bez zranenia už nebude treba volať políciu. Bez ohľadu na výšku škody

Zväz autoservisov SR (ZA-SR) tvrdí, že celý postup by sa mal ešte viac zjednodušiť tým, že by sa vylúčila povinnosť jednoznačne určiť vinníka nehody. Preto navrhuje aby sa Slovensko inšpirovalo rakúskym modelom. V rámci neho nie je nutné, aby sa účastníci dopravnej nehody dohodli na tom, kto je vinník a kto poškodený, ako je to u nás.

Existujúce tlačivá „Správa o nehode“ v krajinách EÚ nemajú v sebe bod č. 15 (vyžadovaný podpis oboch, respektíve všetkých účastníkov nehody), ako je to u nás. Poplatok za prípadný výjazd polície v Rakúsku hradí ten z vodičov, ktorý políciu privolal, a nie automaticky vinník škodovej udalosti. ZA-SR považuje z tohto pohľadu rakúsky model za lepší.

Navrhuje, že je potrebné novelizovať aj iné súvisiace zákony, a to napríklad zákon o Policajnom zbore či zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. V rámci zmien je jednou z dôležitých, aby boli výjazdy k škodovým udalostiam prostredníctvom dopravnej polície pozmenené na službu polície za úhradu a s konkrétnou tarifikáciou.

Ako by v tomto prípade bola hradená škoda, ak sa účastníci nezhodnú na vinníkovi a ako by sa zmenila definícia PZP nie je celkom jasné. O stanovisko k tejto iniciatíve požiadame aj poisťovne.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #cestný zákon #havarijné poistenie #ZA-SR #Zväz autoservisov
Články podľa značiek