Maserati Cielo: Brutálne MC20 bez strechy sa blíži. Možno bude aj elektrické

Úžasný superšport Maserati MC20 dostane čoskoro skladaciu strechu. A možno aj čisto elektrický pohon. To by bolo bingo!

19.05.2022 20:00
debata
Modenská automobilka už novinku usilovne... Foto: Maserati
Maserati MC20 Cielo - 2022 maskované Modenská automobilka už novinku usilovne testuje. Oficiálne snímky predprodukčných prototypov však zachytávajú zatiaľ len prednú časť a vždy s vysunutou strechou. Takže nevieme, či bude plátenná, alebo z pevných materiálov.

Predvlani sa Maserati vrátilo po predlhých 16 rokoch na scénu superšportov. Reprezentuje ho tu kupé MC20 s autorsky vyvinutým preplňovaným 6-valcom 3,0 V6 Nettuno, ktorý využíva technológiu monopostov F1. Tento zázračný agregát ma dve sviečky a dve spaľovacie komory pre každý valec. Výsledkom je 463 kW a 730 Nm, čo dáva karbónovému superšportu s hmotnosťou len 1 500 kg brutálnu dynamiku. Stovku zvládne za 2,9 sekundy a na dvojnásobok zrýchli za 8,8 sekundy. Pritom si vystačí bez elektrifikácie a so zadným náhonom. Teraz však ponúkne ešte viac emócií.

Maserati MC20 - 2020 Čítajte viac Maserati MC20: Hyperšport s revolučným 6-valcom má 630 koní

Slávny modenský výrobca totiž už testuje otvorenú verziu s veľavravným prívlastkom Cielo. V taliančine znamená toto slovo nebo. Takže tu budeme mať nádherný kabriolet alebo skôr roadster. Predstaví sa už 25. mája. Maserati preto zverejnilo snímky predprodukčných prototypov, ktoré absolvujú náročné testy na bežných cestách. Nie je z nich však jasné, či Cielo dostane plátennú, alebo skladaciu strechu z pevných materiálov. Podľa snímok, i keď nie zozadu, ktoré by prezradili viac, dávame prednosť druhej z možností. Ľahký karbónový panel by sa mohol ukryť nad motorovým priestorom.

Kamufláž Ciela perfektne ladí s názvom. Cielo... Foto: Maserati
Maserati MC20 Cielo - 2022 maskované Kamufláž Ciela perfektne ladí s názvom. Cielo totiž v taliančine znamená nebo.

Výrobu MC20 Cielo spustí Maserati ešte v tomto roku vo svojom závode Viale Ciro Menotti. „Cielo predstavuje iný koncept výkonu a multisenzorického zážitku z jazdy,“ uviedlo Maserati vo videu na Youtube. Otázne je, či bude môcť aj roadster počítať s čisto elektrickou verziou. Kupé batériový pohon nepochybne dostane. A svedčať by mohol aj Cielu, pretože v súčasnosti by bol elektrický roadster v ringu celkom sám. Tesla zatiaľ svoj Roadster odkladá a nie je známe, či sa podobnou myšlienkou zaoberajú iní výrobcovia.

Maserati Grecale - 2022 Čítajte viac Maserati Grecale: Nový ‘vietor‘ má techniku MC20. Stovku dá za 3,8 s!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Masearti #Masearti MC20 #Maserati MC20 Cielo
Články podľa značiek