Maďari ‘kašlú‘ na pravidlá Únie, Slováci zas predávajú maďarské EČV

Maďari zaviedli dvojaký meter na ceny benzínu. Nižšiu majú pre domácich vodičov, vyššiu pre zahraničných. To je v zásadnom rozpore s pravidlami EÚ pre voľný trh a so zákazom diskriminácie na základe národnosti.

30.05.2022 16:00
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Na prihraničných pumpách sa tvorili dlhé kolóny slovenských motoristov, ktorých lákali lacné maďarské palivá.
debata (55)

Prvoplánová populistická politika sa nevypláca. Zistili to aj Maďari, ktorí najprv zastropovali ceny palív a teraz sa snažia „hasiť“ problémy, ktoré im toto rozhodnutie prinieslo. A robia tak spôsobom, ktorý je v zjavnom rozpore so základnými pravidlami Európskej únie, týkajúcimi sa voľného obchodu a zákazu diskriminácie na základe národnosti a miesta trvalého pobytu.

Nikto nepopiera, že zastropovanie cien palív je prospešné pre všetkých motoristov, pretože v Maďarsku aktuálne zaplatia za liter paliva 480 forintov, čo je v prepočte podľa aktuálneho kurzu 1,22 eura. Na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje cena 95-oktánového benzínu okolo hranice 1,85 eura. To značí, že na litri môžete ušetriť až 63 centov. Ak by ste natankovali 50 litrov, rozdiel bude takmer 32 eur. A to samozrejme mnohí motoristi, vrátane slovenských, bývajúcich pri hraniciach, využívali na pravidelnú „tankovaciu turistiku“.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac V Maďarsku obmedzujú predaj benzínu! Stovkám malých čerpačiek hrozí krach

Už od úvodných dní s tým mali problém najmä prevádzkovatelia malých púmp. Ceny palív sú totiž regulované len pre čerpacie stanice, nie pre veľkododávateľov. Môže sa tak stať – a aj sa dialo, že čerpačky museli nakupovať palivo za ceny, pri ktorých sú výrazne stratové. Aby sa neobmedzila dostupnosť palív, navyše nesmeli zastaviť jeho predaj pod hrozbou straty licencie. To mnohé z nich priviedlo do existenčných problémov, aj keď sa im štát snažil túto stratu čiastočne kompenzovať.

Maďari samozrejme nechcú dotovať tankovanie zahraničných vodičov, preto sa najprv pokúsili obmedziť množstvo tankovaného paliva na 10 litrov, čo však nebolo pohodlné a nefungovalo to. Preto prišiel Viktor Orbán s nápadom na zákaz tankovania zahraničných vodičov na pumpách v Maďarsku, čo bolo prirodzene v praxi nerealizovateľné. To sa však rýchlo zmenilo na zavedenie dvojitej ceny. Autá s maďarskými značkami môžu tankovať za zastropovanú cenu, autá s nemaďarskými za komerčnú. Aktuálne priemerné ceny palív v Maďarsku rastú. V sieti OMV napríklad dnes (30. 5.) stál 95-oktánový benzín „pre nemaďarov“ 708,1 forintu, čo zodpovedá cene 1,8 eura za liter.

mol Čítajte viac MOL predá 41 čerpacích staníc na Slovensku

Takýto dvojitý meter je však v rámci EÚ v rozpore s jej pravidlami pre voľný trh. Podobne pred časom uvažovalo aj Nemecko, ktoré chcelo svoju diaľničnú sieť spoplatniť pre cudzincov. Narazili však na všeobecný odpor a Rakúsko ho dokonca zažalovalo. Najvyšší súd Európskej únie dal Rakúsku za pravdu a vyhlásil, že ide o diskrimináciu na základe pôvodu a trvalého pobytu, ktoré je v EÚ nezákonná.

Viacero takýchto inzerátov sa v posledných...
inzerat1 Viacero takýchto inzerátov sa v posledných dňoch objavilo na známych slovenských inzertných portáloch.

Na argument, že v prípade dvojitých cien palív pre domácich vodičov a cudzincov ide de facto o rovnakú situáciu maďarská vláda doteraz nijako nereagovala. Zareagovali však na ňu slovenskí podnikavci a v posledných dňoch sa objavila na rôznych inzertných portáloch séria inzerátov s ponukou na prenájom maďarských prevozných značiek, alebo ich odkúpenie. Za prenájom na jeden deň chcú ich zadávatelia od 30 do 55 eur, pričom na viac dní ponúkajú zľavu, za odkúpenie chcú 850 eur.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #drahé palivá #tankovanie v zahraničí #ceny palív v Maďarsku #zastropovanie cien
Články podľa značiek