Šéf IEA: Európa by sa mala pripraviť na nedostatok palív počas leta!

Podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre energetiku je veľkým problémom, že teraz máme ropnú krízu, plynovú krízu a elektrickú krízu súčasne.

02.06.2022 16:00
Ropa Foto:
Je možné, že Európa bude už v lete čeliť palivovej kríze.
debata (11)

Do Európy sa totiž v súčasnosti dováža ročne približne 50 miliónov ton nafty, z toho takmer polovica práve z Ruska. V prípade, ak by prešlo zavedenia „tvrdého“ embarga na dovoz ruskej ropy a nafty by to výrazne zasiahlo nielen slovenskú rafinériu Slovnaft. Prinieslo by totiž zníženie výkonu viacerých európskych rafinérií a v podstate skokovo by sa znížilo množstvo nafty, dodávanej na európsky trh. A v prípade hroziaceho nedostatku akéhokoľvek produktu sa ním ľudia začínajú predzásobovať, čo problém ešte viac prehĺbi. Nateraz obmedzenie dovozu nehrozí, pretože Európska únia zaviedla „ropné embargo“ len na ruské tankery, nie na ropovody.

Neznamená to však, že je problém zažehnaný. Skončila covidová pandémia, ľudia začínajú cestovať voľne a predo dvermi je letná turistická sezóna. A práve to mže byť problém. Európa by toto leto mohla aj napriek „polovičnému“ embargu čeliť nedostatku paliva, keďže situácia na trhu s ropou zostáva veľmi napätá. Nie je to náš názor, ale povedal to jeden z najväčších odborníkov – šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Hrozí nám ‘agresívny‘ benzín E15? Vláda už schválila novelu!

Ten pre nemecký časopis Spiegel uviedol, že „…keď sa v Európe a USA začne hlavná dovolenková sezóna, dopyt po palivách stúpne. Potom by sme mohli vidieť nedostatok napríklad nafty, benzínu alebo leteckého paliva, najmä v Európe.“ Upozornil tiež, že súčasná energetická kríza je „oveľa väčšia“ ako ropný šok v 70. rokoch minulého storočia a bude trvať aj dlhšie. „Vtedy to bolo len o rope,“ povedal Birol pre Spiegel. „Teraz máme ropnú krízu, plynovú krízu a elektrickú krízu súčasne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #elektrina #IEA #ropná kríza #energetická kríza #Fatih BIrol #nedostatok palív
Články podľa značiek