Stratolaunch predstavil nové nadzvukové testovacie lietadlo!

Prototyp nadzvukového lietadla Talon-A s označením TA-0 by mal prvý testovací let absolvovať už koncom tohto roku, aj keď zatiaľ len kĺzavý.

28.06.2022 20:00
Stratolaunch Roc a Talon-A Foto:
Talon-A by po oddelení od Stratolaunchu mal dosiahnuť až rýchlosť Mach5.
debata

Najväčšie lietadlo sveta, aspoň pokiaľ ide o rozpätie krídiel, absolvovalo svoj prvý let už v roku 2019. Pôvodne bolo navrhnuté na to, aby vynášala vesmírne lode až niekam do stratosféry, kde by sa od nej oddelili a na nízku obežnú dráhu by sa dostali pomocou vlastných raketových motorov. Malo to byť podstatne lacnejšie, než keby štartovali s raketovými motormi rovno z kozmodrómu.

A tomuto účelu zodpovedali aj jeho obrie rozmery. Má dva trupy, spojené krídlami s rozpätím až 117 metrov, do vzduchu ho dostane šesť motorov z Boeingu 747 a pristáva na špeciálnom podvozku s 28 kolesami. Takto vzlieta:

Do projektu však vstúpil nový partner, ktorý okrem peňazí priniesol aj zásadnú zmenu. Stratolaunch s prívlastkom Roc nebude vynášať rakety, ale do výšky minimálne 10 000 metrov vynesie špeciálne lietadlá Talon-A, ktoré následne vypustí a pri vlastnom lete potom dosiahnu rýchlosť až Mach5, čo je 5-násobok rýchlosti zvuku. Pristávať budú autonómne na klasickom letisku. Viac sa o ňom začalo hovoriť približne pred dvomi rokmi a teraz bol predstavený prototyp s označením TA-0.

Stratolaunch Roc a Talon-A
Stratolaunch Roc a Talon-A
+5Stratolaunch Roc a Talon-A

Talon-A sa bude používať na experimenty, súvisiace s ladením nového nadzvukového pilotovaného stroja, ktoré príchod je už len otázkou času. Prototyp TA-0 nie je kompletný, chýba mu jedna zásadná vec – motor. Ten však aktuálne nepotrebuje, pretože jeho úlohou je otestovať systém zavesenia Talonu medzi krídlami a spoľahlivosť uvoľňovacieho mechanizmu.

Boom Overture Čítajte viac Sen o nadzvukových civilných lietadlách žije. Je reálnejší, než sa môže zdať

Samotný závesný systém je vyrobený z kompozitných materiálov, váži približne 3,6 tony. Meria vyše 4 metre a jeho súčasťou je aj špeciálny navijak, ktorý Talon vytiahne nahor. Ako to celé dopadne, uvidíme zrejme koncom tohto roku, keď sa uskutoční prvý „ostrý“ let prototypu TA-0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stratolaunch #nadzvukové lietadlo #Scaled Composites #Talon-A #TA-0
Články podľa značiek