Pagani: S elektrickým superšportom končíme. Je ťažký, bez emócií a nik ho nechce

Elektrický superšport "odpískal" sám Horacio Pagani. Povedal, že ich nové auto bude mať napokon pod kapotou poctivý šesťlitrový dvanásťvalec.

15.07.2022 10:00
Pagani
Podľa Horacia Paganiho elektrickým superšportom chýbajú emócie.
debata (11)

Pagani, legendárny výrobca superšportov, končí s vývojom vlastného elektrického auta. Mala ním byť elektrická verzia Huayry, ale napokon nebude. Pre britský Autocar to osobne potvrdil šéf firmy Horacio Pagani. A vysvetlil aj prečo.

Podľa neho patrí k dôvodom upustenia od projektu elektrického superšportu nezáujem potenciálnych klientov o takéto auto, vysoká hmotnosť batérie a fakt, že väčšina energie použitej na pohon elektrických vozidiel – podľa Paganiho 90 % – pochádza z neobnoviteľných zdrojov.

„V súčasnosti sa 90 % energie vyrába z iných, než obnoviteľných zdrojov,“ povedal. „Je hlúpe myslieť si, že pár superšportov [so spaľovacími motormi] môže mať negatívny vplyv na klímu, keď sa 90 % energie vyrába nevhodným spôsobom,“ doplnil a dodal, že aj keď elektrické superšporty môžu byť výkonné, chýbajú im emócie, ktoré sú schopné poskytnúť autá so spaľovacími motormi.

Pagani Huayra Roadster BC - 2019 Čítajte viac Pagani Huayra Roadster BC: Tento šperk má rovných 800 koní

Nástupca Pagani Huayra s kódovým označením C10 sa k prvým klientom dostane v roku 2023. Bude ho poháňať novovyvinutý 6-litrový 12-valec s dvoma turbodúchadlami, ktorý dodá Mercedes-Benz AMG. Klienti dostanú aj možnosť voľby manuálnej prevodovky.

Celkovo sa vyrobí tristo kusov, prvých sto je už rezervovaných. Každý, kto si toto auto v súčasnosti objedná, musí rátať s tým, že naň bude čakať približne tri roky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #superšport #Pagani #Pagani Huayra #motor V12
Články podľa značiek